Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha
Okusen, dišeč, rahel, puhast doma pečen kruh je vedno poslastica. In točno vemo, kakšne sestavine smo dali v kruh in kaj jemo. Priporočam ga diabetikom – zaradi sestavin. Za vse ljudi je bolj zdravo jesti domači kruh, kakor kupljenega, v katerem razni dodatki i za obstojnost, barvo, maščobe … Samo pravi recept moramo poiskati in priprava je preprosta in hitra. Ta recept, uporabljam že leta in je odličen. Včasih dodam seme sezama ali lana, zdrobljene orehe, pečke buč ali popraženo čebulo … Odvisno od želje in sestavin, ki jih imam doma. To je recept za osnovni kruh z manj soli in manj sladkorja. Kruh ima zaradi črne in polnozrnate moke nasiten okus in zadržuje vlago, tako ne postane prehitro suh. Če imate aparat za peko kruha, postavite ga na kuhinjski pult in pričnite z domačo peko kruha. Priporočam tudi recept: enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči in klasična peka: enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
Polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha – pripomočki:
- aparat za peko kruha
- tehtnica
- merica za tekočino
- žlica
Polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha – sestavine:
Za približno 1 kg kruha
- 4 dl vode
- 10 g soli
- 10 g sladkorja
- 280 g črne pšenične moke
- 280 g polnozrnate pšenične moke
- 7 g suhega kvasa
Polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha – postopek:
V posodo damo najprej vodo, ki jo odmerimo z merico. Potem postavimo posodo na tehtnico in odtehtamo sol in sladkor.
Tudi moko odtehtamo in v posodo aparata damo najprej polnozrnato, potem pa še črno in na vrh vsujemo še zavitek suhega kvasa in izberemo program za polnozrnati kruh in peka se prične.
Vedno svež domač kruh vam želim, Lučka.