Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha
Print Friendly, PDF & Email

Okusen, dišeč, rahel, puhast doma pečen kruh je vedno poslastica. In točno vemo, kakšne sestavine smo dali v kruh in kaj jemo. Priporočam ga diabetikom – zaradi sestavin. Za vse ljudi je bolj zdravo jesti domači kruh, kakor kupljenega, v katerem razni dodatki i za obstojnost, barvo, maščobe …  Samo pravi recept moramo poiskati in priprava je preprosta in hitra. Ta recept, uporabljam že leta in je odličen. Včasih  dodam seme sezama ali lana, zdrobljene orehe, pečke buč ali popraženo čebulo … Odvisno od želje in sestavin, ki jih imam doma. To je recept za osnovni kruh z manj soli in manj sladkorja.  Kruh ima zaradi črne in polnozrnate moke nasiten okus in zadržuje vlago, tako ne postane prehitro suh. Če imate aparat za peko kruha, postavite ga na kuhinjski pult in pričnite z domačo peko kruha. Priporočam tudi recept: enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči in klasična peka: enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.

Hiter polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha

Polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha – pripomočki:

  • aparat za peko kruha
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • žlica

Polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha – sestavine:

Za približno 1 kg kruha

  • 4 dl vode
  • 10 g soli
  • 10 g sladkorja
  • 280 g črne pšenične moke
  • 280 g polnozrnate pšenične moke
  • 7 g suhega kvasa

Polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha – postopek:

V posodo damo najprej vodo, ki jo odmerimo z merico. Potem postavimo posodo na tehtnico in odtehtamo sol in sladkor.

Hiter polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha

Tudi moko odtehtamo in v posodo aparata damo najprej polnozrnato, potem pa še črno in na vrh vsujemo še zavitek suhega kvasa in izberemo program za polnozrnati kruh in peka se prične.

Hiter polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha

Opomba avtorice
Iz enakih sestavin lahko spečete tudi kruh na klasičen način, samo vzhajati ga moramo pustiti malo dlje, kakor bel kruh.

Hiter polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha

Beseda o ...
Polnozrnata pšenična moka ne vsebuje umetnih dodatkov in ni beljenja s kemikalijami. Pripravljena je iz celih pšeničnih zrn, zato je hranljiva in bogata z vitaminoma B in E. Ima veliko vlaknin, magnezija, železa in cinka. Priporoča se v prehrani ljudi za zniževanje tveganja srčno žilne bolezni, holesterola, visokega krvnega tlaka; pa še kruh je zelo nasiten in ureja prebavo. Črna moka tip 1100 je visoko kvalitetna zaradi visoke vsebnosti mineralov, vitaminov in veliko vlaknin. Tudi hranljiva je in ureja prebavo. Sol, ki jo naše telo dnevno potrebuje je 1,4 g za odrasle, če vnesemo več soli, nam škoduje. Prekomerno uživanje soli v prehrani nam poviša krvni tlak in posledično imamo bolezni srca in ožilja, s pojavom osteoporoze, ledvičnih kamnov, sladkorne bolezni tipa 2.

Vedno svež domač kruh vam želim, Lučka.

Ocena:
Skupaj: 24 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor