Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči
Print Friendly, PDF & Email

Hitro pečen kruh iz želenih sestavin. Svež, kadarkoli si ga zaželimo in brez napora. Izberemo lahko sestavine, ki so za naše zdravje priporočljive ali pa sestavine, ki jih enostavno obožujemo. Izbira živil, za zdravo prehrano pri sladkorni bolezni, so živila z veliko vlakninami in taka, ki se počasneje prebavljajo. Polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči za shujševalne diete je priporočljiva prehrana, ki vsebujejo veliko vlaknin, kar pomeni, da ne postanemo tako  hitro lačni in je rešitev za odpravo mnogih težav z zdravjem. Po želji lahko kruhu dodamo razna semena, prepraženo čebulo, čemaž, orehe …

Enostaven polnozrnat kruh s ovsenimi kosmiči

 

Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči – pripomočki:

  • merica za tekočino
  • žlica ali merica
  • tehtnica
  • kruhomat
  • stojalo za ohlajanje kruha

Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči – sestavine:

  • 2 dl mleka
  • 2 dl vode
  • 1 žlica olja ali druge maščobe
  • 250 g črne pšenične moke tip 1100
  • 250 g polnozrnate pšenične moke
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica soli
  • 3 g suhega kvasa
  • 2 dl ovsenih kosmičev

Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči – priprava:

V posodo odmerimo najprej vodo, mleko in olje. Ko so vse tekoče sestavine v posodi pripravimo tehtnico.

Zdrav polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči

Na tehtnici odtehtamo črno in polnozrnato moko dodamo sladkor in kvas na isto stran posode. Sol se položi na nasprotno stran, da ne pride v stik s kvasom.

Nasvet
Kvas zgubi svojo vlogo vzhajanja, če pride neposredno skupaj z soljo.

 

Enostaven polnozrnat kruh s ovsenimi kosmiči

Čisto na koncu pa dodamo ovsene kosmiče. Posodo vstavimo v kruhomat in pečemo na programu za polnozrnat kruh. Ta program uporablja daljše predgretje, da lahko žito vsrka vodo in nabrekne.

Pečen kruh damo ohlajat na podstavek, da zrak lahko kroži okrog kruha in se enakomerno ohlaja.

Enostaven polnozrnat kruh s ovsenimi kosmiči

Po sestavinah tega recepta, lahko kruh tudi klasično zamesimo, vzhajamo in spečemo kruh v pečici, ogreti na 220 Celzija. Najprej pečemo 10 minut nato pa na 180 Celzija še 40 minut.

Pri peki kruha dom prijetno zadiši.

Dober tek vam želi Lučka

Ocena:
Skupaj: 29 Povprečno: 4.9]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor