Pogača marjetica
Print Friendly, PDF & Email

Pogača marjetica, pravzaprav kruh, nas poleg svojega čudovitega videza v obliki marjetice preseneti s polnim okusom, mehko sredico in rahlo hrustljavo skorjico. Priprava kruha v takšni obliki je priročna, saj posamezne kose lahko enostavno odtrgamo in jih pojemo samostojno ali pa porabimo za pripravo burgerja, sendviča, … Z njo boste presenetili in dobro pogostili tudi najbolj izbirčne.

Pogača marjetica narejena po tem receptu bo zadostovala za približno 4-6 oseb. Pogača marjetica je kot nalašč tudi za otroške rojstno dnevne zabave, saj iz nje lahko naredimo 12 mini sendvičev.

Pripomočki za pogačo marjetico:

  • kruhomat ali kuhinjski robot
  • okrogel pekač premera 22 cm

Sestavine za pogačo marjetico

Za 12 kosov pogače:

  • 330 ml vode
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1  mala ravna čajna žlička soli
  • 600 g bele gladke moke tip 500
  • 2,5 veliki poravnani žlici sladkorja
  • 1 suhi kvas
  • nekaj moke za potrositi med oblikovanjem testa

Kako pripravimo pogačo marjetico

Priprava pogače marjetica ni preveč zahtevna, še posebej, če imamo kruhomat ali kuhinjskega robota, ki mesenje testa opravita namesto nas. Po zgoraj naštetem vrstnem redu povsem preprosto stresemo sestavine v kruhomat (ali v posodo kuhinjskega robota) in ga vklopimo na program za pripravo testa. Če le-te ga nimamo, sestavine lahko zgnetemo tudi ročno.

V kolikor testo izdelujete ročno v posodo za vzhajanje testa damo naštete sestavine in jih dobro premešamo. Po delovni površini potrosimo moko ter stresemo premešano testo na pomokano podlago. Tako premešano testo, dobro pregnetemo z rokami. Med gnetenjem po potrebi testo potrosimo z moko tako, da se med obdelavo ne lepi na dlani. Dobiti moramo lepo in gladko testo, ki ga po gnetenju postavimo v posodo za vzhajanje ter pustimo da testo vzhaja okoli 40 minut.

Po poteku tega časa vzamemo testo iz kruhomata ali posode za vzhajanje in ga položimo na pomokano delovno površino. Testo oblikujemo v podolgovato, svaljku podobno obliko.

Tako oblikovano testo narežemo na 12 enakih delov.

Sedaj vzamemo okrogel pekač in vanj položimo papir za peko. Vzamemo odrezan košček testa, ga povaljamo v kroglico, položimo na pomokano površino in nekoliko poteptamo tako da dobimo okroglo testo debeline približno 7 mm.

Tako oblikovan, odrezani košček testa primemo za robove in jih zvijemo v sredino kroga. Podobno kot bi delali buhtlje ali kajzerice.

Ko smo zavili vse robove proti sredini kroga in dobili polno okroglo obliko testa, ga postavimo na pekača obložen s papirjem za peko.

Po enakem postopku ročno obdelamo tudi ostalih 11 kosov odrezanega testa in jih zložimo v pekač. Zlagamo tako, da najprej v sredino položimo 5 kosov, drugega ob drugem.

Preostale narejene kose zložimo med vmesnimi prostori okoli že postavljenih kosov tako, da naredimo obliko marjetice. Med posameznimi kosi obdelanega testa, pri zlaganju v pekač pustimo malo prostora zaradi boljšega vzhajanja. Ko smo napolnili pekač, vzamemo nož in na rahlo zarežemo površino vsakega oblikovanega kosa testa posebej. Oblikovano testo naj bo zarezano po površini približno 2 mm globoko. Tako pripravljeno pogačo postavimo na toplo, pokrijemo jo s platneno kuhinjsko brisačo in pustimo, da vzhaja še 35 minut.

Med tem časom segrejemo pečico na 150 °C, ventilacija. Ko čas poteče in je pogača marjetica lepo vzhajala, jo damo v segreto pečico in pečemo 30 minut.

Čas pečenja in temperaturo po potrebi lahko prilagodite svoji pečici. Po poteku tega časa, pogačo marjetico odstranmo iz pečice in jo pokrijemo s platneno kuhinjsko brisačo ter pustimo, da se nekoliko ohladi. Pogača marjetica je pripravljena. Postrežemo jo lahko še toplo.

Dober tek.

 

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.9]

Dodaj odgovor