Domač polnozrnat pirin kruh s chia semeni
Print Friendly, PDF & Email

Ko dom napolni vonj po sveže pečenem kruhu, me spomini vedno ponesejo v otroštvo. Spomnim se sosede, ki je pekla domač kruh v krušni peči in nam je, vaškim otrokom, ki smo nekako vedno ”izvohali” kdaj peče kruh  in smo takrat ”čisto slučajno” prišli naokoli, vedno odrezala rezino sveže pečenega kruha.
Sama sicer kruh pečem v električni pečici, a vseeno, vonj in okus domačega kruha sta neprimerljiva s kupljenim. Tako pogosto pečem domač kruh, vsakič malo drugačnega. Tokrat sem spekla domač polnozrnat pirin kruh s chia semeni in se odločila, da recept delim tudi z vami. Spečete ga lahko s chia semeni ali brez, ali pa mu dodate vaša najljubša semena, moram pa reči, da se meni osebno chia semena v kruhu zelo dopadejo. Priprava je enostavna, rezultat pa mehak in dišeč domač polnozrnat pirin kruh, ki ima hrustljavo skorjico.

Pripomočki za polnozrnat pirin kruh s chia semeni

 • večja skleda za mesenje testa in vzhajanje
 • kuhinjska krpa, ki ni oprana z mehčalcem
 • pekač – tisti, ki pride s pečico
 • papir za peko
 • pečica
 • jedilna žlica
 • kuhinjska tehtnica
 • merilnik tekočin

Sestavine za polnozrnat pirin kruh s chia semeni

 • 700 g polnozrnate pirine moke
 • 2 zavitka suhega kvasa ali kocka svežega
 • 1 čajna žlička soli
 • 4 dl mlačne vode (vodo lahko delno ali v celoti nadomestite z gazirano vodo)
 • 2-3 jedilne žlice chia semen (ali drugih)

In še:

 • malo polnozrnate pirine moke za pomokanje delovne površine, kruha med vzhajanjem
 • par kapljic vode

Postopek priprave polnozrnatega pirinega kruha s chia semeni

Najprej si pripravimo vse sestavine. Moko stehtamo in jo denemo v večjo skledo, v kateri bomo testo zamesili. Pripravimo še chia semena, sol (jaz uporabljam himaljasko, vi pa lahko brez težav uporabite morsko), v merilniku tekočin odmerimo mlačno vodo.

Na sredini moke naredimo manjšo jamico in vanjo stresemo kvas (če uporabljate sveži kvas, prej pripravite kvasec; v malo vode nadrobite kvas, dodajte čajno žličko moke in premešajte in pustite, da začne delovati (cca. 10 minut), nato pa kvasec vlijte v jamico). Ob rob dodamo sol (pazimo, da se sol in kvas ne srečata). K kvasu dodamo se chia semena. H kvasu vlijemo malo vode (približno 1/2) in malo premešamo z žlico skupaj moko in kvas. Nato dodamo preostalo vodo in z rokami oblikujemo kepo testa. Ko testo dobi obliko kepe, testo skupaj z moko, ki še ni vgnetena v testo, zvrnemo na čisto delovno površino.

Sedaj z rokami dobro pregnetemo testo tako, da porabimo vso moko in dobimo lepo gladko kepo testa. Za gnetenje si vzemite čas. Bodite nežni in potrpežljivi. 🙂 Jaz sem moje testo za polnozrnati pirin kruh gnetla približno 5 minut. Ko je testo pregneteno, ga vrnemo v skledo, ki smo jo pred tem malo pomokali po dnu. Testo pomokamo tudi po vrhu, nato pa pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati v mirnem kotu kuhinje cca. 60 minut.

Po tem, ko je testo za kruh lepo vzhajalo (moje je vzhajalo 70 minut), ga odkrijemo in denemo na pomokano delovno površino.

Testo ponovno pregnetemo in oblikujemo hleb, lahko tudi štruco, če želimo. Oblikovano testo za polnozrnati pirin kruh denemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in ga po vrhu ponovno malo pomokamo in pokrijemo s krpo. Ponovno pustimo vzhajati 50-60 minut.

Malo preden je hlebček dovolj vzhajan, da ga damo peči, priklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica). Vzhajan polnozrnat pirin hlebček odkrijemo in ga s pekačem potisnemo v ogreto pečico in pečemo 45 minut, da se lepo zapeče.

Vzhajan hlebček pred peko.

Ko je polnozrnat pirin kruh pečen, ga vzamemo iz pečice, in ga s pekača denemo na čisto krpo, ki ni oprana z mehčalcem (pazimo, saj je kruh zelo vroč!) in ga malo poškropimo s hladno vodo, nato pa ga zavijemo v krpo in pustimo, da se ohladi.

Ohlajen kruh, ali še malo topel narežemo na kose in uživamo v hrustljavem okusu skorje in mehke sredice polnozrnatega pirinega kruha s chia semeni.

Namig
Če bi želeli, da ima vaš kruh tudi na vrhu chia semena, potem ga pred peko premažite (s pomočjo čopiča) z mlačno vodo in nanj posujte (poljubna) semena, nato pa ga specite kot opisano.


Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor