Ovseni kruh
Velikokrat slišimo, da lahko navadno moko zamenjamo z ovsenimi kosmiči tako, da jih zmeljemo v prah. Tokrat sem se poigrala in ustvarila svoj čisto pravi ovseni kruh.
Ovseni kruh – pripomočki:
- plastična posoda
- kuhalnica
- lonček
- podolgovat pekač in peki papir
- mešalec
- tehtnica
- pečica
Ovseni kruh – sestavine:
- 500 g zmletih ovsenih kosmičev
- 100 g bele moke + za gnetenje
- 300 ml mlačne vode
- 2 žlici olja
- 1 žlička soli
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlica moke
- 1 kvas v prahu
- pol dl mleka
Ovseni kruh – postopek:
Ovsene kosmiče najprej zmeljemo v prah.
V lončku segrejemo mleko. Dodamo žlico moke, žlico sladkorja in kvas v prahu ter pustimo vzhajati pol ure.
Ovsene kosmiče preložimo v posodo in jim dodamo moko in sol. S kuhalnico premešamo in na sredini naredimo luknjo, kamor vlijemo mešanico kvasa.
Zmešamo in dodamo še olje. Nato postopoma prilivamo vodo in mešamo s kuhalnico. Na koncu bo masa nekoliko lepljiva zato z roko zajemamo malo moke in oblikujemo v kroglo, ki se mora v celoti odbiti od posode.
Pustimo vzhajati (lahko tudi v pečici na 30°C). Pekač obložimo s peki papirjem in vzhajano testo razporedimo po modelu.
Pečemo 40 – 45 minut na 200°C. Spečen kruh ohladimo na deski in še toplega razrežemo in pojemo.
Uživajte v nekoliko bolj zdravem kruhu.