Ovseni kruh
Print Friendly, PDF & Email

Velikokrat slišimo, da lahko navadno moko zamenjamo z ovsenimi kosmiči tako, da jih zmeljemo v prah. Tokrat sem se poigrala in ustvarila svoj čisto pravi ovseni kruh.

Ovseni-kruh-8

Ovseni kruh – pripomočki:

  • plastična posoda
  • kuhalnica
  • lonček
  • podolgovat pekač in peki papir
  • mešalec
  • tehtnica
  • pečica

Ovseni kruh – sestavine:

  • 500 g zmletih ovsenih kosmičev
  • 100 g bele moke + za gnetenje
  • 300 ml mlačne vode
  • 2 žlici olja
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica moke
  • 1 kvas v prahu
  • pol dl mleka

Ovseni kruh – postopek:

Ovsene kosmiče najprej zmeljemo v prah.

Ovseni-kruh-1

V lončku segrejemo mleko. Dodamo žlico moke, žlico sladkorja in kvas v prahu ter pustimo vzhajati pol ure.

Ovseni-kruh-2

Ovsene kosmiče preložimo v posodo in jim dodamo moko in sol. S kuhalnico premešamo in na sredini naredimo luknjo, kamor vlijemo mešanico kvasa.

Ovseni-kruh-3

Zmešamo in dodamo še olje. Nato postopoma prilivamo vodo in mešamo s kuhalnico. Na koncu bo masa nekoliko lepljiva zato z roko zajemamo malo moke in oblikujemo v kroglo, ki se mora v celoti odbiti od posode.

Ovseni-kruh-5

Pustimo vzhajati (lahko tudi v pečici na 30°C). Pekač obložimo s peki papirjem in vzhajano testo razporedimo po modelu.

Ovseni-kruh-6

Pečemo 40 – 45 minut na 200°C. Spečen kruh ohladimo na deski in še toplega razrežemo in pojemo.

Uživajte v nekoliko bolj zdravem kruhu.

Ocena:
Skupaj: 18 Povprečno: 4.3]

Martina

Po poklicu sem grafična oblikovalka in mamica dveh punčk. Rada kuham za svoje najbližje ter fotografiram, kar združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor