Pirin kruh s kefirjem
Ker se trenutno prehranjujem malo drugače kot sicer in, ker mi moja ustvarjalna žilica ni dala miru, sem se malo poigrala in spekla pirin kruh s kefirjem. Pirin kruh s kefirjem ima hrustljavo skorjico in mehko sredico. Se ne drobi in svež ostane tudi nekaj dni. Naravnost odličen je! Ne verjamete? Poskusite!
Pripomočki za pirin kruh s kefirjem:
- plastična skleda
- kuhinjska tehtnica
- lesena ali navadna žlica
- čajna žlička
- kuhinjska krpa (naj ne bo oprana z mehčalcem)
- pekač velikosti 28*13 cm
- 1 list peki papirja
- električna pečica
Sestavine za pripravo pirinega kruha s kefirjem:
- 400 g pirine moke (lahko tudi katera druga moka; sama sem tokrat uporabila pirino moko z moko iz kalčkov)
- 400 g kefirja
- 0,75 dl mlačne vode
- 1/2 kocke kvasa
- 1 čajna žlička soli
- po želji različna semena (bučna, sončnična, sezam, laneno seme … )
Postopek priprave pirinega kruha s kefirjem:
V plastično skledo damo moko, prilijemo kefir, mlačno vodo in zdrobimo 1/2 kocke kvasa (okoli 21 g).
S pomočjo žlice (lahko navadna, še bolje pa lesena) vse skupaj dobro zmešamo, da dobimo enotno zmes. Nato dodamo še sol.
In ponovno dobro premešamo. Dobljena zmes za pirin kruh s kefirjem ni ne tekoča, ne gosta kepa testa. Prav je tako.
Vzamemo pekač, ga obložimo s peki papirjem in v pekač denemo zmes za pirin kruh s kefirjem. Z žlico ga čim bolj enakomerno porazdelimo po pekaču.
Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na mirnem delu kuhinjskega pulta (ne vzhajamo ob radiatorju). Pirin kruh s kefirjem naj vzhaja nekje 90-120 minut. Malo preden je pirin kruh s kefirjem vzhajan, priklopimo električno pečico in nastavimo temperaturo na 170 °C (ventilacijska pečica).
Pekač z vzhajanim pirinim kruhom s kefirjem potisnemo v ogreto pečico in ga pečemo 35 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice in s pomočjo prstov kruh po vrhu nalahno poškropimo s hladno vodo. Pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pustimo, da se ohladi.
Po cca. 15 minutah, pirin kruh s kefirjem vzamemo iz pekača (skupaj s papirjem za peko) in previdno odstranimo papir za peko, nato pa kruh zavijemo nazaj v kuhinjsko krpo in ga pustimo, da se do konca ohladi.
Ohlajenega narežemo na poljubne rezine.
Dober tek!