Pirin kruh s kefirjem
Print Friendly, PDF & Email

Ker se trenutno prehranjujem malo drugače kot sicer in, ker mi moja ustvarjalna žilica ni dala miru, sem se malo poigrala in spekla pirin kruh s kefirjem. Pirin kruh s kefirjem ima hrustljavo skorjico in mehko sredico. Se ne drobi in svež ostane tudi nekaj dni. Naravnost odličen je! Ne verjamete? Poskusite!

pirin-kruh-s-kefirjem (9)

Pripomočki za pirin kruh s kefirjem:

  • plastična skleda
  • kuhinjska tehtnica
  • lesena ali navadna žlica
  • čajna žlička
  • kuhinjska krpa (naj ne bo oprana z mehčalcem)
  • pekač velikosti 28*13 cm
  • 1 list peki papirja
  • električna pečica

Sestavine za pripravo pirinega kruha s kefirjem:

  • 400 g pirine moke (lahko tudi katera druga moka; sama sem tokrat uporabila pirino moko z moko iz kalčkov)
  • 400 g kefirja
  • 0,75 dl mlačne vode
  • 1/2 kocke kvasa
  • 1 čajna žlička soli
  • po želji različna semena (bučna, sončnična, sezam, laneno seme … )

Postopek priprave pirinega kruha s kefirjem:

V plastično skledo damo moko, prilijemo kefir, mlačno vodo in zdrobimo 1/2 kocke kvasa (okoli 21 g).

pirin-kruh-s-kefirjem (2)

S pomočjo žlice (lahko navadna, še bolje pa lesena) vse skupaj dobro zmešamo, da dobimo enotno zmes. Nato dodamo še sol.

pirin-kruh-s-kefirjem (4)

In ponovno dobro premešamo. Dobljena zmes za pirin kruh s kefirjem ni ne tekoča, ne gosta kepa testa. Prav je tako.

pirin-kruh-s-kefirjem

Vzamemo pekač, ga obložimo s peki papirjem in v pekač denemo zmes za pirin kruh s kefirjem. Z žlico ga čim bolj enakomerno porazdelimo po pekaču.

pirin-kruh-s-kefirjem (5)

Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na mirnem delu kuhinjskega pulta (ne vzhajamo ob radiatorju). Pirin kruh s kefirjem naj vzhaja nekje 90-120 minut. Malo preden je pirin kruh s kefirjem vzhajan, priklopimo električno pečico in nastavimo temperaturo na 170 °C (ventilacijska pečica).

pirin-kruh-s-kefirjem (6)

Pekač z vzhajanim pirinim kruhom s kefirjem potisnemo v ogreto pečico in ga pečemo 35 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice in s pomočjo prstov kruh po vrhu nalahno poškropimo s hladno vodo. Pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pustimo, da se ohladi.

pirin-kruh-s-kefirjem (7)

Po cca. 15 minutah, pirin kruh s kefirjem vzamemo iz pekača (skupaj s papirjem za peko) in previdno odstranimo papir za peko, nato pa kruh zavijemo nazaj v kuhinjsko krpo in ga pustimo, da se do konca ohladi.

pirin-kruh-s-kefirjem (8)

Ohlajenega narežemo na poljubne rezine.

pirin-kruh-s-kefirjem (1)

Dober tek!

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor