Pirin kruh s kefirjem
Print Friendly, PDF & Email

Ker se trenutno prehranjujem malo drugače kot sicer in, ker mi moja ustvarjalna žilica ni dala miru, sem se malo poigrala in spekla pirin kruh s kefirjem. Pirin kruh s kefirjem ima hrustljavo skorjico in mehko sredico. Se ne drobi in svež ostane tudi nekaj dni. Naravnost odličen je! Ne verjamete? Poskusite!

pirin-kruh-s-kefirjem (9)

Pripomočki za pirin kruh s kefirjem:

  • plastična skleda
  • kuhinjska tehtnica
  • lesena ali navadna žlica
  • čajna žlička
  • kuhinjska krpa (naj ne bo oprana z mehčalcem)
  • pekač velikosti 28*13 cm
  • 1 list peki papirja
  • električna pečica

Sestavine za pripravo pirinega kruha s kefirjem:

  • 400 g pirine moke (lahko tudi katera druga moka; sama sem tokrat uporabila pirino moko z moko iz kalčkov)
  • 400 g kefirja
  • 0,75 dl mlačne vode
  • 1/2 kocke kvasa
  • 1 čajna žlička soli
  • po želji različna semena (bučna, sončnična, sezam, laneno seme … )

Postopek priprave pirinega kruha s kefirjem:

V plastično skledo damo moko, prilijemo kefir, mlačno vodo in zdrobimo 1/2 kocke kvasa (okoli 21 g).

pirin-kruh-s-kefirjem (2)

S pomočjo žlice (lahko navadna, še bolje pa lesena) vse skupaj dobro zmešamo, da dobimo enotno zmes. Nato dodamo še sol.

pirin-kruh-s-kefirjem (4)

In ponovno dobro premešamo. Dobljena zmes za pirin kruh s kefirjem ni ne tekoča, ne gosta kepa testa. Prav je tako.

pirin-kruh-s-kefirjem

Vzamemo pekač, ga obložimo s peki papirjem in v pekač denemo zmes za pirin kruh s kefirjem. Z žlico ga čim bolj enakomerno porazdelimo po pekaču.

pirin-kruh-s-kefirjem (5)

Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na mirnem delu kuhinjskega pulta (ne vzhajamo ob radiatorju). Pirin kruh s kefirjem naj vzhaja nekje 90-120 minut. Malo preden je pirin kruh s kefirjem vzhajan, priklopimo električno pečico in nastavimo temperaturo na 170 °C (ventilacijska pečica).

pirin-kruh-s-kefirjem (6)

Pekač z vzhajanim pirinim kruhom s kefirjem potisnemo v ogreto pečico in ga pečemo 35 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice in s pomočjo prstov kruh po vrhu nalahno poškropimo s hladno vodo. Pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pustimo, da se ohladi.

pirin-kruh-s-kefirjem (7)

Po cca. 15 minutah, pirin kruh s kefirjem vzamemo iz pekača (skupaj s papirjem za peko) in previdno odstranimo papir za peko, nato pa kruh zavijemo nazaj v kuhinjsko krpo in ga pustimo, da se do konca ohladi.

pirin-kruh-s-kefirjem (8)

Ohlajenega narežemo na poljubne rezine.

pirin-kruh-s-kefirjem (1)

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.1]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor