Kruh s semeni
Print Friendly, PDF & Email

Ni lepšega od vonja po sveže pečenem kruhu, ki se iz peči širi po celi hiši. Uživam v tem. Moj kruh je pogosto obogaten z raznoraznimi semeni.

Kruh s semeni

Pripomočki za pripravo kruha s semeni:

  • kuhalnica
  • pečica
  • pekač in peki papir
  • skleda
  • skodelica
  • žlica

Sestavine za pripravo kruha s semeni:

  • 500 g moke
  • 25 g svežega kvasa
  • 10 g soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 300 ml mleka
  • 3 žličke olivnega olje
  • 40 g masla
  • semena po želji

Postopek priprave kruha s semeni

Moko in sol stresemo v skledo in zmešamo. Mleko malo segrejemo in v njem raztopimo nadrobljen kvas. Primešamo sladkor. Pustimo, da kvas začne delovati. Kvasno mešanico zlijemo v skledo z moko kjer smo naredili vdolbinico. Dodamo še olje in stopljeno maslo.

Kruh s semeniZamesimo gladko testo. Testo je pripravljeno, ko pritisnemo s prstom vanj se to nazaj dviga. Po navadi je to kadar mesi 5 minut mešalnik oz. 10 minut kadar mesimo na roke. Testo pokrijemo s krpo ali zapremo v posodo, pustimo, da vzhaja 30-60 minut.

Kruh s semeni

Pečico segrejemo na 200⁰C. Na pekač damo peki papir. Testo na pomokani površini še enkrat dobro pregnetemo, dodamo semena, oblikujemo hlebček kruha ter ga položimo na pekač.

Kruh s semeni

Pokrijemo s krpo ali zavijemo, s pekačem vred, z folijo za živila in pustimo ponovno vzhajati za 30 minut.

Kruh s semeni

Preden damo v peč, hlebček premažemo z vodo in posujemo s semeni.

Kruh s semeni

Pekač damo v peč in pečemo 15 minut na 200⁰C, nato zmanjšamo 160-170⁰C in pečemo še 30 minut.

Kruh s semeni

Po tem času preverimo kruh. Jaz vzamem kuhalnico in potolčem po spodnjem delu kruha. Če je zvok kot bi bil kruh votel, je pečen.

Ko je kruh pečen, ga vzamemo s peči in pustimo na rešetki, da se pohladi.

Kruh s semeni

Preden se ga lotite jesti, počakajte, da se malo pohladi, da se ne v jezik spečete.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor