Kruh s semeni
Ni lepšega od vonja po sveže pečenem kruhu, ki se iz peči širi po celi hiši. Uživam v tem. Moj kruh je pogosto obogaten z raznoraznimi semeni.
Pripomočki za pripravo kruha s semeni:
- kuhalnica
- pečica
- pekač in peki papir
- skleda
- skodelica
- žlica
Sestavine za pripravo kruha s semeni:
- 500 g moke
- 25 g svežega kvasa
- 10 g soli
- 1 žlička sladkorja
- 300 ml mleka
- 3 žličke olivnega olje
- 40 g masla
- semena po želji
Postopek priprave kruha s semeni
Moko in sol stresemo v skledo in zmešamo. Mleko malo segrejemo in v njem raztopimo nadrobljen kvas. Primešamo sladkor. Pustimo, da kvas začne delovati. Kvasno mešanico zlijemo v skledo z moko kjer smo naredili vdolbinico. Dodamo še olje in stopljeno maslo.
Zamesimo gladko testo. Testo je pripravljeno, ko pritisnemo s prstom vanj se to nazaj dviga. Po navadi je to kadar mesi 5 minut mešalnik oz. 10 minut kadar mesimo na roke. Testo pokrijemo s krpo ali zapremo v posodo, pustimo, da vzhaja 30-60 minut.
Pečico segrejemo na 200⁰C. Na pekač damo peki papir. Testo na pomokani površini še enkrat dobro pregnetemo, dodamo semena, oblikujemo hlebček kruha ter ga položimo na pekač.
Pokrijemo s krpo ali zavijemo, s pekačem vred, z folijo za živila in pustimo ponovno vzhajati za 30 minut.
Preden damo v peč, hlebček premažemo z vodo in posujemo s semeni.
Pekač damo v peč in pečemo 15 minut na 200⁰C, nato zmanjšamo 160-170⁰C in pečemo še 30 minut.
Po tem času preverimo kruh. Jaz vzamem kuhalnico in potolčem po spodnjem delu kruha. Če je zvok kot bi bil kruh votel, je pečen.
Ko je kruh pečen, ga vzamemo s peči in pustimo na rešetki, da se pohladi.
Preden se ga lotite jesti, počakajte, da se malo pohladi, da se ne v jezik spečete.
Dober tek!