Koruzni kruh
Print Friendly, PDF & Email

Koruzni kruh, je ena izmed zelo okusnih različic kruha. Danes ga zamenjamo z belim, okus je zaradi koruzne moke nekoliko sladkejši. V notranjosti ostane čudovito mehak, s hrustljavo skorjico na zunaj. Poskusite!

koruzni-kruh-10

Koruzni kruh – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • pekač s pokrovom
  • skleda 2x
  • kuhalnica
  • metlica
  • kuhinjska tehtnica
  • merica za tekočine
  • skodelica
  • žlička

Koruzni kruh – sestavine:

  • 500 g bele gladke moke (+ rezervna moka, po potrebi)
  • 250 g koruzne moke (+ žlica koruzne moke za pomokanje)
  • 1/2 kocke svežega kvasa, ali 1 vrečka suhega
  • 1/2 dl mleka
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 žlički soli oz. sol po okusu
  • žlica olja
  • 4 dl vroče vode

Koruzni kruh – postopek:

V eno od skled stresemo koruzno moko, ki jo prelijemo z vročo vodo, ter dobro premešamo z metlico, da razbijemo vse grudice. Tako se bo koruzna moka nekoliko napela. Namočeno koruzno moko, pustimo da se hladi.

koruzni-kruh

koruzni-kruh-1

Med tem pripravimo kvas, tako da, v skodelico zlijemo pol dl mleka, v katerega nadrobimo ali stresemo kvas in dodamo sladkor. Premešamo z žličko in pustimo, da kvas vzhaja cca. 15 minut. Ko se je namočena koruzna moka ohladila, v drugo skledo stresemo belo moko, ki jo solimo in premešamo s kuhalnico.

koruzni-kruh-2

Čezenj nato zlijemo koruzno moko z vodo, dodamo še kvas in sestavine najprej povežemo s kuhalnico, ter nato vse skupaj zamesimo v testo. Pazimo, da se je koruzna moka z vodo res ohladila, ker nam bo drugače, zaradi vročine uničila kvas! Testo bo mehkejše, občutek boste imeli, da se vam hoče prijemati na prste. Če bo testo tekoče, oz. se vam bo zelo prijemalo na prste, mu dodajte še malo bele moke. Testo dobro pregnetemo, vrnemo ga v skledo in ga premažemo z žlico olja.

koruzni-kruh-3

Pustimo ga, da vzhaja 40 minut, oz. da pridobi na volumnu, za 3 krat.

koruzni-kruh-4

Med vzhajanjem, pečico prižgemo in jo nastavimo na 200 °C, še prej pa vanjo potisnemo pekač s pokrovom, da se bo dobro ogrel. Če predhodno ogrejemo pekač, se nam kruh nanj ne bo prijel in ne bo ga potrebno premazovati z ničemer. Ko je testo vzhajalo in se je pečica ogrela, na pult ali delovno površino, stresemo žlico koruzne moke, ki jo nekoliko razporedimo. Nanjo kipnemo naše testo, ter ga v koruzni moki samo povaljamo, da se nanj prime z vseh strani, v koruzni moki ga ne gnetemo! Oblikujemo hlebček ali štručko, po želji.

koruzni-kruh-5

koruzni-kruh-6

Iz pečice vzamemo vroč pekač, ga odkrijemo, ter testo na hitro denemo v pekač, katerega pokrijemo in potisnemo nazaj v pečico. Pekač je lahko kakršenkoli, steklen, glinen …, ovalen, okrogel, kvadraten … Zaradi pokritega pečenja, bo kruh dobil lepe razpoke po vrhu. Pečenje je podobno kot pri kruhu brez gnetenja, katerega če še niste, morate probati!

koruzni-kruh-7

Kruh pečemo pokrit 35 minut.

koruzni-kruh-8

Po pretečenem času, pekač odkrijemo in kruh pečemo na enaki temperaturi še 30 minut. Okusen koruzni kruh je tako pečen. 😀

koruzni-kruh-9

 

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 40 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor