Pirin kruhek z brazilskimi oreščki
Print Friendly, PDF & Email

Doma pečen kruh je nekaj najboljšega, kar lahko ponudite svojim najdražjim, hkrati pa s peko nadišavite hišo z aromo domačnosti in ljubezni. Pirin kruhek z brazilskimi oreščki je tako dober, da ga boste pojedli kar brez marmelade ali drugega namaza. Hrustljava skorjica in mehka sredica vas ne bosta razočarali.

Pirin kruhek z brazilskimi oreščki – pripomočki:

  • kuhinjski robot ali večja posoda
  • žlica
  • pekač za kruh (približno 35 cm x 15 cm)
  • manjši nož
  • deska za rezanje
  • kuhinjska krpa

Pirin kruhek z brazilskimi oreščki – sestavine (za približno 0,5 kg kruhka):

  • 340 g pirine moke
  • 140 g bele gladke moke
  • 7 g suhega kvasa (ali 21 g svežega)
  • večji ščepec soli (po okusu)
  • ščepec kristalnega sladkorja
  • 2-3 žlice olivnega olja
  • 3 dl vode
  • 1 pest brazilskih oreščkov (ali drugih)
  • semena (po želji: sezam, bučke)

Pirin kruhek z brazilskimi oreščki – postopek:

V posodo natehtamo 340 g pirine moke, 140 g bele gladke moke, dodamo 1 vrečko (7 g) suhega kvasa ali polovičko majhne kocke svežega kvasa (21 g). Suh kvas lahko enostavno zmešamo med moko. Sveži kvas pa pustimo nekaj časa namočen v 1 dl mlačne vode. Nato dodamo ščepec kristalnega sladkorja, večji ščepec soli (1 majhno žličko) ter 2-3 žlice olivnega olja.

Na koncu dodamo še 3 dl vode.

Nato pa vse skupaj dobro pregnetemo v testo. Pomagamo si lahko s kuhinjskim robotom, če ga nimamo, pa zavihamo rokave in se testa lotimo z rokami.

Brazilske oreščke narežemo na manjše kose. Dodamo lahko tudi druge poljubne oreščke ali semena. Oreščke dodamo k testu. Pekač za kruh pomokamo (ali naoljimo z olivnim oljem) ter vanj položimo testo in ga potlačimo z roko.

Z ostrim nožem naredimo zareze po testu in pokrijemo s čisto krpo ter ga pustimo vzhajati. Pečemo ga 45 minut v predhodno ogreti klasični pečici na 185° C. Ko je pečen, ga vzamemo iz pekača in zavijemo v mokro krpo. Nekateri ga pokrijejo kar s suho krpo in je prav tako v redu. Pomembno je, da se ohlaja pokrit, saj tako ostane bolj mehak.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor