Pirin kruhek z brazilskimi oreščki
Doma pečen kruh je nekaj najboljšega, kar lahko ponudite svojim najdražjim, hkrati pa s peko nadišavite hišo z aromo domačnosti in ljubezni. Pirin kruhek z brazilskimi oreščki je tako dober, da ga boste pojedli kar brez marmelade ali drugega namaza. Hrustljava skorjica in mehka sredica vas ne bosta razočarali.
Pirin kruhek z brazilskimi oreščki – pripomočki:
- kuhinjski robot ali večja posoda
- žlica
- pekač za kruh (približno 35 cm x 15 cm)
- manjši nož
- deska za rezanje
- kuhinjska krpa
Pirin kruhek z brazilskimi oreščki – sestavine (za približno 0,5 kg kruhka):
- 340 g pirine moke
- 140 g bele gladke moke
- 7 g suhega kvasa (ali 21 g svežega)
- večji ščepec soli (po okusu)
- ščepec kristalnega sladkorja
- 2-3 žlice olivnega olja
- 3 dl vode
- 1 pest brazilskih oreščkov (ali drugih)
- semena (po želji: sezam, bučke)
Pirin kruhek z brazilskimi oreščki – postopek:
V posodo natehtamo 340 g pirine moke, 140 g bele gladke moke, dodamo 1 vrečko (7 g) suhega kvasa ali polovičko majhne kocke svežega kvasa (21 g). Suh kvas lahko enostavno zmešamo med moko. Sveži kvas pa pustimo nekaj časa namočen v 1 dl mlačne vode. Nato dodamo ščepec kristalnega sladkorja, večji ščepec soli (1 majhno žličko) ter 2-3 žlice olivnega olja.
Na koncu dodamo še 3 dl vode.
Nato pa vse skupaj dobro pregnetemo v testo. Pomagamo si lahko s kuhinjskim robotom, če ga nimamo, pa zavihamo rokave in se testa lotimo z rokami.
Brazilske oreščke narežemo na manjše kose. Dodamo lahko tudi druge poljubne oreščke ali semena. Oreščke dodamo k testu. Pekač za kruh pomokamo (ali naoljimo z olivnim oljem) ter vanj položimo testo in ga potlačimo z roko.
Z ostrim nožem naredimo zareze po testu in pokrijemo s čisto krpo ter ga pustimo vzhajati. Pečemo ga 45 minut v predhodno ogreti klasični pečici na 185° C. Ko je pečen, ga vzamemo iz pekača in zavijemo v mokro krpo. Nekateri ga pokrijejo kar s suho krpo in je prav tako v redu. Pomembno je, da se ohlaja pokrit, saj tako ostane bolj mehak.
Dober tek!