Pirin kruhek z brazilskimi oreščki
Print Friendly, PDF & Email

Doma pečen kruh je nekaj najboljšega, kar lahko ponudite svojim najdražjim, hkrati pa s peko nadišavite hišo z aromo domačnosti in ljubezni. Pirin kruhek z brazilskimi oreščki je tako dober, da ga boste pojedli kar brez marmelade ali drugega namaza. Hrustljava skorjica in mehka sredica vas ne bosta razočarali.

Pirin kruhek z brazilskimi oreščki – pripomočki:

  • kuhinjski robot ali večja posoda
  • žlica
  • pekač za kruh (približno 35 cm x 15 cm)
  • manjši nož
  • deska za rezanje
  • kuhinjska krpa

Pirin kruhek z brazilskimi oreščki – sestavine (za približno 0,5 kg kruhka):

  • 340 g pirine moke
  • 140 g bele gladke moke
  • 7 g suhega kvasa (ali 21 g svežega)
  • večji ščepec soli (po okusu)
  • ščepec kristalnega sladkorja
  • 2-3 žlice olivnega olja
  • 3 dl vode
  • 1 pest brazilskih oreščkov (ali drugih)
  • semena (po želji: sezam, bučke)

Pirin kruhek z brazilskimi oreščki – postopek:

V posodo natehtamo 340 g pirine moke, 140 g bele gladke moke, dodamo 1 vrečko (7 g) suhega kvasa ali polovičko majhne kocke svežega kvasa (21 g). Suh kvas lahko enostavno zmešamo med moko. Sveži kvas pa pustimo nekaj časa namočen v 1 dl mlačne vode. Nato dodamo ščepec kristalnega sladkorja, večji ščepec soli (1 majhno žličko) ter 2-3 žlice olivnega olja.

Na koncu dodamo še 3 dl vode.

Nato pa vse skupaj dobro pregnetemo v testo. Pomagamo si lahko s kuhinjskim robotom, če ga nimamo, pa zavihamo rokave in se testa lotimo z rokami.

Brazilske oreščke narežemo na manjše kose. Dodamo lahko tudi druge poljubne oreščke ali semena. Oreščke dodamo k testu. Pekač za kruh pomokamo (ali naoljimo z olivnim oljem) ter vanj položimo testo in ga potlačimo z roko.

Z ostrim nožem naredimo zareze po testu in pokrijemo s čisto krpo ter ga pustimo vzhajati. Pečemo ga 45 minut v predhodno ogreti klasični pečici na 185° C. Ko je pečen, ga vzamemo iz pekača in zavijemo v mokro krpo. Nekateri ga pokrijejo kar s suho krpo in je prav tako v redu. Pomembno je, da se ohlaja pokrit, saj tako ostane bolj mehak.

Dober tek!

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor