Mlečni bel kruh iz kruhomata
Print Friendly, PDF & Email

Mlečen bel kruh so nekoč dali na mizo samo ob večjih praznikih v bolj premožnih hišah. Hlebec belega kruha je imel častno mesto na sredini velike kmečke mize. Pokritega so ga imeli z belim vezenim prtom, zraven pa je bil velik kuhinjski nož. Hlebec kruha so z nožem najprej prekrižali in nato je gospodar hlebec narezal za vse člane družine.
V današnjem času je bel mlečen kruh lažje dosegljiv ljudem. Tudi sami lahko hitro pripravite svoj kruh. Lahko si pomagate z aparatom za peko kruha (kruhomat) kakor sem si jaz, ali pa  iz naštetih sestavin zamesite hlebček in ga pustite vzhajat, ga pregnetete in ponovno vzhajate, potem pa v pečici spečete pri 180 stopinjah Celzija, 45 minut. Mmmm, ko zadiši po svežem kruhu, postane stanovanje pravi dom.

Mlečni bel kruh – pripomočki:

  • stroj za peko kruha
  • tehtnica
  • merica za merjenje tekočine
  • žlica
  • podstavek za ohlajanje kruha

Mlečni bel kruh – sestavine:

  • 200 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 1 žlica deviškega oljčnega olja
  • 12 g soli
  • 10 g sladkorja
  • 560 g bele gladke moke
  • 3 g suhega kvasa

Mlečni bel kruh – priprava:

Najprej v posodo za aparat za peko kruha pripravimo mokre sestavine. Najprej odmerimo mleko, vodo in  deviško oljčno olje in vse sestavine damo v posodo.

Nato v tekočino odtehtam sol in sladkor.

Potem pa še moko in čisto na koncu še kvas. 

Kruhomat nastavimo na program za beli kruh, ko je kruh pečen damo ohlajat na podstavek, da zrak kroži okrog in se lepo ohladi enakomerno iz vseh strani.

Kvašeno testo pripravljamo s kvasom. Imenujemo ga tudi vzhajano testo, ker zaradi glivic kvasovk vzhaja. Kvasovkam ugaja temperatura okoli 30 stopinj Celzija. Nizka ali visoka temperatura zavirata njihovo delovanje oziroma jih uničita. Prav tako kvasovke uničuje sol, če jo damo neposredno na kvas. Sladkor pa dodamo, ker pospeši delovanje kvasovk. Vse to moramo upoštevati pri pripravi kvašenega testa.

Priporočam tudi peko: konopljinega kruha, polnozrnat kruh, polnozrnat kruh z ovsnimi kosmiči, enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi,

Naj pri vas velikokrat zadiši po domačem kruhu, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor