Pivski kruh
Pivski kruh je rahel, mehek in zelo okusen kruhek. Če ga še niste poskusili, vam ga res toplo priporočam. Kot že ime samo pove, pivski kruh vsebuje pivo. Piva po peki, v kruhu ni čutiti ne po okusu, ne v glavi. 😉
Pivski kruh – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- kuhinjska tehtnica
- merica za tekočine
- skleda
- kuhalnica
- pekač
- prosojna folija
- žlička
Pivski kruh – sestavine:
- 500 g bele gladke moke
- 2 žlički sladkorja
- pol kocke svežega kvasa (cca. 20 g)
- 1 dl mlačne vode
- 2 žlički soli
- 2,5 dl piva sobne temperature
- 1 žlica masla za premaz
- olje za namastitev pekača
Pivski kruh – postopek:
V skledo stresemo moko, ki ji dodamo sol in jo s kuhalnico dobro premešamo, da se vsa sol prekrije. Nato v moko naredimo jamico, v katero nadrobimo svež kvas, ki mu dodamo sladkor in mlačno vodo.
Vsebino v jamici, malo premešamo z žličko, ter pustimo, da kvas vzhaja 10 minut. Po pretečenem času in vidno vzhajanem kvasu, kvas nekoliko pomešamo z moko, da nikjer ni več samega kvasa.
V skledo dodamo še pivo in vse skupaj zamesimo v gladko testo. Testo bo mehkejše. Če boste opazili, da se vam testo lepi na prste, mu dodajte še malenkost moke. Testo vrnemo nazaj v skledo, katero pokrijemo s prosojno folijo in ga pustimo, da vzhaja 40 – 45 minut.
Med tem prižgemo pečico, ki jo nastavimo na 180°C. Ko je testo vzhajalo, ga vzamemo iz sklede in ga denemo na pomaščen pekač.
Testo lahko oblikujete v štruco, hlebček, ali pa iz njega naredite rožico, tako da, testo razdelite na 7 delov in jih skupaj zložite na pekaču.
Pekač postavimo v pečico in kruh pečemo 40 minut, pri 180°C. Po 40-ih minutah, pekač vzamemo iz pečice in vroč kruh, na hitro premažemo z maslom. Pazimo, da se ne spečemo. Maslo se bo lepo mazalo, ker se bo na vročem kruhu sproti topilo. Pekač nato postavimo nazaj v pečico in kruh pečemo še 10 minut. Če ste iz kruha oblikovali štruco ali hlebček, ga pečite 5 – 10 minut dlje.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah