Maslen mlečni kruh
Print Friendly, PDF & Email

Slastna različica tradicionalnega mlečnega kruha obogatenega z maslom se odlično poda k različnim namazom, predvsem marmeladi in medu. Za lep začetek dneva si specimo mlečni kruh, ki ga lahko obogatimo tudi z rozinami in tako postane hitra sladica oziroma obrok, ki ne rabi dodatnega namaza.

maslen-mlecni-kruh-5

Pripomočki za pripravo – mlečni kruh

  • pekač
  • kuhalnica
  • pečica
  • večja posoda
  • peki papir
  • čajna žlička
  • tehtnica
  • merica za tekočine

Sestavine za pripravo – mlečni kruh

  • 500 g bele moke
  • 2 dl mleka
  • 25 g masla
  • 2 žlički soli
  • 2 žlički sladkorja
  • polovica vrečke suhega kvasa
  • 1 dl vode
  • rozine po želji

Postopek za pripravo – mlečni kruh

Najprej presejte moko v večjo posodo in dodajte 2 žlički soli, 2 žlički sladkorja in suh kvas. Maslo razpustite in ohladite. Ohlajeno maslo zlijemo v posodo z moko, dolijemo mlačno mleko in mlačno vodo. Vse sestavine dobro premešamo s kuhalnico in zamesimo testo.

maslen-mlecni-kruh-1

Testo pustimo vzhajati vsaj pol ure v pokriti posodi na toplem. Pekač namastimo z maslom ali vanj vstavimo peki papir. Ko testo podvoji svoj volumen, ga na hitro pregnetemo, prenesemo v pekač in prebodemo z zobotrebcem. Testo pustimo še malo vzhajati v pekaču. Na koncu ga po vrhu premažemo z mlekom.

maslen-mlecni-kruh-2

Najprej pečemo kruh 15 minut na 200°C, nato še pol ure na 180°C, da dobi lepo zlatorumeno skorjo.

maslen-mlecni-kruh-3

Pečen mlečni kruh ohladite na rešeti in ponudite z maslom in marmelado.

Ocena:
Skupaj: 26 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor