Rahla maslena makova pletenica
Print Friendly, PDF & Email

Rahla maslena makova pletenica je “malo boljši” kruh, saj je mlečno maslen okus testa dopolnjen z makovimi zrnci, kar skupaj tvori slastno kombinacijo okusov. Pletenica je rahla in puhasta in na rezino le-te se odlično poda slan ali pa sladek namaz, pri nas pa gre v slast tudi brez vsakega namaza in drugih dodatkov. Posebnost pri pripravi pletenice je ta, da testo spletemo kot kito in ravno ta postopek še poudari rahlost končnega izdelka. Je kot puhast oblaček.

Rahla maslena makova pletenica – pripomočki

  • pekač velikosti 35 cm  x  7 cm x 10 cm (D x V x Š)

Rahla maslena makova pletenica – sestavine:

Za kvasec:

  • 42 g svežega kvasa
  • 2 čajni žlički sladkorja
  • 1 dl mleka

Za testo:

  • 50 g masla
  • 2 dl mleka
  • 1,5 čajne žličke soli
  • 500 g bele mehke moke

In še:

  • 1 jajce za premaz
  • 3 žličke celih makovih semen za posip

Rahla maslena makova pletenica – postopek

Najprej naredimo kvasec tako, da v mlačno mleko nadrobimo kvas, dodamo sladkor in zmešamo. Posodico postavimo na toplo in pustimo toliko časa, da kvas naraste. V drugo posodo nasujemo moko, dodamo sol, razmehčano maslo in dolijemo mlačno mleko. Ko je kvas narasel, ga vsujemo v posodo z moko in zamesimo testo. Testo pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati v toplem prostoru, približno 40 minut oz. tako dolgo, da se volumen testa še enkrat poveča.

Ko je testo naraslo, ga stresemo na podlago za valjanje in ga razdelimo na tri enake dele. Iz vsakega dela z rokami naredimo enakomerno debel svaljek dolžine pribl. 70 cm. Svaljke spletemo v kito.

Pletenico položimo v dobro namaščen in pomokan pekač, jo pokrijemo s krpo in pustimo počivati na toplem približno pol ure.

Ko je pletenica narasla, jo po površini premažemo s stepenim jajcem in posujemo s celimi makovimi semeni.

Pekač položimo v vnaprej ogreto klasično pečico na 200 °C in jo pri tej temperaturi pečemo približno 40 minut oz. tako dolgo, da se površina pletenice lepo zlato obarva. Ko je pletenica pečena, jo po 10 minutah zvrnemo iz pekača in jo pustimo, da se čisto ohladi.

Ohlajeno rahlo masleno makovo pletenico razrežemo in ponudimo.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor