Pregrešno dobre sirove štručke
Print Friendly, PDF & Email

Sirove štručke so nekaj, kar je gotovo jedel že vsak. Sigurno! Najboljše so tiste z veliiiko sira, mehke in dišeče. Še sveže, tople. Mmmmm… Ampak kadarkoli sem za pripravo uporabila recept za navaden kruh, niso bile nikoli take, kot bi si jih želela. Ali so bile suhe, krhke, skorje je bilo preveč in je bila trda, … Nekaj je bilo vsakokrat narobe. Torej, sem potrebovala nov recept, po katerem bi bil rezultat tak, kot mora biti. In to je to: recept, po katerem bodo sirove štručke pregrešno dobre, mehke, dišeče in vabljive tudi naslednji dan (če ga bo kakšna dočakala, seveda).

Pregrešno dobre sirove štručke

Pregrešno dobre sirove štručke – potrebščine:

  • večja skleda (za gnetenje in vzhajanje)
  • nekaj skodelic (za sestavine)
  • skledica
  • kuhinska tehtnica
  • kuhinjski robot (če ga imate)
  • jušna žlica, čajna žlička, vilica
  • ribežen
  • velik plitek pekač
  • peki papir
  • čista kuhinjska krpa
  • kuhinjski čopič
  • valjar in podlaga za valjanje

Pregrešno dobre sirove štručke – sestavine:

Za testo potrebujemo:

  • 500 g gladke bele moke (tip 500)
  • 20 g kvasa
  • 150 ml toplega mleka
  • 100 ml svetlega piva
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 1 čajna žlička soli
  • 2 rumenjaka
  • 100 g grškega jogurta
  • 20 g masla

Za premaz in posip potrebujemo:

  • 1 jajce
  • 1 jušna žlica mleka
  • približno 300 g naribanega mehkega sira (jaz uporabim mešanico ementala in trapista, vi lahko tistega, ki vam je najbolj všeč)

 Pregrešno dobre sirove štručke – priprava:

Moko stresemo v večjo skledo (ali posodo kuhinjskega robota, če ga imamo), na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo sladkor in prilijemo približno polovico toplega mleka in z vilico premešamo, da se kvas raztopi. Pustimo vzhajati toliko časa, da začne kvas deloveti.

Pregrešno dobre sirove štručke Pregrešno dobre sirove štručke

Medtem v skledici zmešamo rumenjake s soljo, prilijemo stopljeno maslo in preostalo mleko ter zmešamo v gladko zmes.

Pregrešno dobre sirove štručke Pregrešno dobre sirove štručke

Ko je kvas vzhajal, pričnemo mesiti (lahko ročno ali s kuhinjskim robotom). Najprej premešamo moko s kvascem, nato dodamo jogurt, ponovno premešamo, prilijemo rumenjakovo zmes in spet premešamo. Nazadnje prilijemo pivo. Vse dobro pregnetemo. Gnetemo tako dolgo, da dobimo srednje mehko, gladko testo, ki mora biti nekoliko lepljivo.

Pregrešno dobre sirove štručke

Pregrešno dobre sirove štručke Pregrešno dobre sirove štručke Pregrešno dobre sirove štručke Pregrešno dobre sirove štručke

Če gnetemo ročno testo zdaj vzamemo iz sklede in ga pregnetemo na podlagi za valjanje, ki smo jo nekoliko pomokali. Nato večjo skledo malo pomokamo in vanjo položimo pripravljeno testo, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in postavimo vzhajati na toplo. Testo pustimo vzhajati tako dolgo, da podvoji volumen.

Pregrešno dobre sirove štručkePregrešno dobre sirove štručke

Pekač obložimo s peki papirjem. Testo nato stresemo na pomokano podlago za valjanje, ga pregnetemo in razdelimo na 100 – 150 g velike kepice.

Pregrešno dobre sirove štručke Pregrešno dobre sirove štručke

Vsako tanko razvaljamo in zvijemo v okroglo ali podolgovato štručko ter jo položimo na pripravljen pekač. Položimo jih tako, da bodo imele dovolj prostora za vzhajanje, ne da bi se zlepile med seboj.

Pregrešno dobre sirove štručkePregrešno dobre sirove štručkePregrešno dobre sirove štručke

Žemljice pokrijemo s kuhinjsko cunjo in pustimo vzhajati tako dolgo, da podvojijo volumen.

Pregrešno dobre sirove štručke

Medtem pečico segrejemo na 180 °C.

V skodelici razžvrkljamo jajce z žlico mleka. Žvrkljamo tako dolgo, da se prične zmes peniti in se beljak ne “vleče” več.

Pregrešno dobre sirove štručke

Pregrešno dobre sirove štručke

Vzhajane štručke nežno, s kuhinjskim čopičem premažemo z jajčno mešanico in radodarno potresemo z naribanim sirom.

Pregrešno dobre sirove štručke Pregrešno dobre sirove štručke

Pečemo do zlate barve. Pečene žemljice vzamemo iz pečice in pokrijemo s kuhinjko cunjo ter pustimo počivati, da se nekoliko ohladijo.

Pregrešno dobre sirove štručke

Pregrešno dobre sirove žemljice postrežemo še tople. Ker so zelo bogate in polne okusa, bodo odlično teknile tako same, kot z namazom ali osnova različnim sendvičem.

Dober tek!

 

 

Ocena:
Skupaj: 34 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor