Ržen kruh z drožmi
Print Friendly, PDF & Email

Ržen kruh z drožmi je kruh, ki so ga največkrat pekle naše babice in prababice. Kruh, pečen z drožmi, je dlje časa svež, ima hrustljavo skorjico in je bolj okusen od ostalih kruhov. V svetu se vse bolj uveljavljajo droži za vzhajanje kruha zaradi naravnosti vzhajanja in preizkušenih metod, ki so jih uporabljali že v preteklosti, a smo jih malo že pozabili, sedaj pa jih ponovno obujamo. Droži lahko pripravimo iz katerega koli kvašenega testa in naši predniki so uporabljali postopek, ki je predstavljen v tem receptu.

rzen-kruh-z-drozmi

Pripomočki za pripravo rženega kruha z drožmi:

  • skleda
  • posoda za droži
  • merica za tekočino
  • tehtnica
  • žlica
  • kuhalnica
  • prtički
  • pekač velikosti 40 x 27 cm
  • ventilatorska pečica
  • nož
  • kovinski podstavek za ohlajanje kruha
  • prt iz bombaža ali lana za shranjevanje kruha

Sestavine za ržen kruh z drožmi:

Za 1,6-1,7 kg hlebec kruha:

  • 1 kg ržene moke
  • 150 g droži od prejšnje peke ali droži pripravljene po postopku
  • 100 ml vode za droži
  • 20 g soli
  • 2 žlici olivnega olja ali olje po želji
  • 600 ml vode ali mleka po želji

Priprava rženega kruha z drožmi:

Prvo pripravo droži lahko naredimo tako, da od kvašenega testa vzamemo okoli 150 g testa in ga shranimo, potem pa vedno, ko zamesimo testo z drožmi, shranjujemo droži za ponovno peko in vedno ga bomo imeli na razpolago. Za peko kruha iz 1 kg moke zadostuje 150 g testa za droži.

Droži so naše babice naredile same, preprosto so od peke kruha vedno shranile okoli 150 g testa, ki so ga dale v posodo, krožnik, skodelico … in pokrile s prtičkom iz blaga. Droži so shranile v shrambo ali pa kar v mizi (mentrga), kjer so pripravljale testo za peko kruha. Tako narejene droži lahko počakajo tudi ves mesec do ponovne uporabe. Ko želimo naslednji dan pripraviti kruh, zvečer droži prelijemo s 100 ml mlačne vode in pustimo delovati na sobni temperaturi.

Spodaj na fotografiji lahko vidite: v prvi posodi so droži sveže shranjene, v drugi posodi so droži po 1 mesecu in v tretji posodi so droži namakane preko noči.

Lahko pa pred prvo peko kruha z drožmi pripravite droži po postopku: Droži za vzhajanje kruha.

rzen-kruh-z-drozmi

V skledo odtehtamo moko, sol in ju dobro premešamo ter naredimo na sredini vdolbino za tekoče sestavine.

rzen-kruh-z-drozmi

V vdolbino zlijemo odmerjeno mlačno vodo, dodamo olje in namočene droži.

rzen-kruh-z-drozmi

Vse sestavine s kuhalnico dobro premešamo, da ni več grudic moke, pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati od 5 do 6 ur.

rzen-kruh-z-drozmi

Nato testo za kruh preložimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, in ponovno pustimo vzhajati, od 3 do 4 ure. Dlje časa, ko pustimo testo vzhajati, bolj je kruh rahel.

rzen-kruh-z-drozmi

Ržen kruh z drožmi pečemo v ogreti ventilatorski pečici na 220 °C prvih 30 minut, potem pa znižamo temperaturo na 200 °C in pečemo še 30-40 minut.
Kruh preizkusimo, če je pečen tako, da z ostrim nožem zabodemo vanj in če je nož čist in brez testa, ko ga izvlečemo, je kruh pečen.

Pečen ržen kruh z drožmi ohlajamo enako kakor ostale vrste kruha: položimo ga na kovinsko mrežo za ohlajanje, da zrak kroži enakomerno okrog kruha in se kruh ohladi, potem ržen kruh zavijemo v čist prt in po potrebi ga režemo in uživamo.

rzen-kruh-z-drozmi

Včasih se je dobro vrniti nekaj desetletij nazaj in poiskati zdrave preizkušene recepte. Lučka Glaser

Vabim vas na ogled še ostalih mojih receptov za peko kruha:

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor