Zdrav pirin kruh s semeni
Print Friendly, PDF & Email

Pirin kruh s semeni je odlična izbira za vsakogar, ki želi na hiter in enostaven način narediti okusen ter nadvse mehak kruh. Pirin kruh pa ni zgolj okusen, temveč je tudi zelo zdrav, saj mu poleg pirine moke dodamo še mešanico semen. Zamesite ga lahko ročno ali s pomočjo kuhinjskega robota.

zdrav pirin kruh s semeni

Kaj potrebujemo za pirin kruh s semeni?

 • posodo za mešanje testa
 • prostor za valjanje testa ali kuhinjskega robota
 • pekač za peko kruha

Sestavine za pirin kruh s semeni:

 • 350 g pirine polnozrnate moke
 • 130 g bele pšenične moke
 • 20 g svežega kvasa
 • 1 kavno žličko soli
 • 1 kavno žličko rjavega sladkorja
 • 2 žlici olivnega olja ali 70 g masla
 • približno 3 dcl vode
 • štiri jušne žlice sezamovih in lanenih semen

Postopek:

Najprej vzamemo kvas, ga nadrobimo in prekrijemo s toplo vodo. Pustimo ga 5 minut, da stoji v vodi.

zdrav pirin kruh s semeni

Nato v posodi zmešamo vse preostale sestavine (moko, olje ali maslo, semena, sol, sladkor in vodo). Temu dodamo še raztopljeni kvas.

zdrav pirin kruh s semeni

Mešamo ročno ali s pomočjo kuhinjskega robota. Mešamo, dokler ne dobimo gladkega testa.

zdrav pirin kruh s semeni

Nato vzamemo pekač in ga rahlo pomokamo. Vanj prestavimo testo in oblikujemo kruh. Po površini naredimo črte s pomočjo bolj topega noža.

zdrav pirin kruh s semeni

Kruh prekrijemo s kuhinjsko krpo in ga pustimo na toplem.

zdrav pirin kruh s semeniNadalje pečico ogrejemo na 185 C in kruh vstavimo vanjo šele, ko je ogreta. Pečemo ga 45 minut. Ko je kruh pečen, ga obvezno vzamemo ven iz pekača in zavijemo v suho ali vlažno kuhinjsko krpo, da ohrani vlago, v nasprotnem bo trd in suh.

zdrav pirin kruh s semeni

Zaključek

Pirin kruh s semeni je zelo zdrav in enostaven za pripravo. Zdaj več ni izgovorov, da ga ne morete pripraviti. Nanj lahko namažete svoj najljubši namaz in preprosto uživate v zdravem obroku zase in svoje najbližje.

Majhen trik pri vzhajanju – pozimi ga lahko pustite v pečici, ogreti na 40 C, kjer bo vzhajal največ eno uro, poleti pa ga postavite kar na sonce in za vzhajanje bo potreboval manj kot pol ure.

zdrav pirin kruh s semeni

 

 

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor