Kruh brez gnetenja
Print Friendly, PDF & Email

Ko nekomu omenim, da pri nas že več kot 3 leta pečemo kruh brez gnetenja testa, vsak pomisli, da uporabljamo aparat za peko kruha. Pa ga ne, niti ga nimamo. Peka tega kruha je pravi hit in primerna za vse, ki sploh ne znajo mesiti testa, ki so polno zaposleni in nimajo časa in seveda za vse, ki nimajo znanja o peki. Čeprav je peka tega kruha tako zelo preprosta, je njegov okus toliko boljši in hrustljav. Značilno zanj je, da se uporabi samo polovična količina kvasa. Več dni ostane svež in se sploh ne drobi. Recept vam bom nazorno prikazala s fotografijami v vseh fazah priprave in peke kruha.

Kruh brez gnetenja – pripomočki:

  • večja skleda
  • kuhalnica
  • ognjevarna posoda s pokrovom
  • alu folija
  • pečica

Kruh brez gnetenja – sestavine:

  • 1 kg moke (poljubne)
  • 1 vrečka suhega kvasa ali polovico kocke svežega kvasa
  • 2 žlički soli
  • 7,5 dl vode (odvisno od moke, lahko več ali manj)

Kruh brez gnetenja – postopek:

Vse naštete sestavine presipamo v večjo skledo in s pomočjo kuhalnice čim bolj povežemo, brez slehernega napora. Testa se nam s prsti sploh ni potrebno dotakniti.

kruh-brez-gnetenja-1

Zmešane in povezane sestavine so videti tako kot prikazuje spodnja slika.

kruh-brez-gnetenja-2

S tem je naša priprava testa končana. Skledo s testom pokrijemo s folijo in ga tako pustimo približno 12 ur. Testo bo v tem času fermentiralo. Če se vam časovno ne bo izšlo in ga boste dali kakšno uro prej peči, ne bo nič narobe, prav tako ne bo nič narobe, če bo testo stalo 20 ur (preverjeno in preizkušeno).

kruh-brez-gnetenja-3

Po fermentaciji dobi testo videz redko zmešanega testa. Ne se ustrašiti, tako je prav.

kruh-brez-gnetenja-4

Delovno površino pomokamo z žlico postrgamo in “izlijemo” testo. Med tem vklopimo pečico na 220 stopinj Celzija in na srednjo rešetko postavimo pekač v katerem bomo pekli. Pekač se mora ogreti.

kruh-brez-gnetenja-5

S pomokanimi rokami testo na hitro oblikujemo, nikakor pa ne mesimo. Dokler se pečica segreva, naj še malo vzhaja.

kruh-brez-gnetenja-6

Če želimo, da dobi kruh vzorec, se poslužimo košaric za peko kruha in medtem, ko se pečica segreva, pustimo da testo vzhaja v pomokani košarici.

kruh-brez-gnetenja-14

Ko je pečica segreta na 220 stopinj Celzija in pekač ogret, na hitro predenemo testo iz pulta v pekač. Pekača predhodno ne mastimo in ne oblagamo s peki papirjem.
Pekač je lahko kakršen koli, pomembno je le, da ima pokrov in da prenese visoke temperature. Lahko je emajl posoda s pokrovom, lahko je stekleni, glineni, keramični.

kruh-brez-gnetenja-7

Prve pol ure pečemo kruh na 220 stopinj Celzija in pri tem naj bo pekač pokrit s pokrovko.

kruh-brez-gnetenja-8

Po 30 minutah pečenja, pekač odkrijemo in temperaturo zmanjšamo na 200 stopinj Celzija. Pečemo še 20 do 30 minut, odvisno od moke.

kruh-brez-gnetenja-9

Če bomo upoštevali navodila za pečenje in dali testo peči v močno ogret pekač, bo testo takoj zakrknilo in se ne bo prijelo pekača. Po pečenju bo hlebec kar padel iz pekača.

kruh-brez-gnetenja-10

O kruhu brez gnetenja
Značilno za pečen kruh po postopku brez gnetenja je, da na vrhu poči, ampak to je posebna estetska razpoka, ki naredi kruhov videz še bolj slasten. Takoj po pečenju je skorjica zelo trda. Te skorjice bodo zelo veseli tisti, ki obožujejo hrustljav kruh. Po nekaj urah oz. naslednji dan, postane skorja mehkejša. Za tiste, ki imate rajši mehko skorjo, ga po pečenju, ko se bo ohlajal, zavijte v krpo. Za peko takšnega kruha so dovoljene prav vse moke: bela, mešana, ržena, polnozrnata, krušna, kamutova, s semeni, ajdova … Nič ne bo narobe, če se boste poslužili že pripravljene mešanice moke za kruh, le da v tem primeru dodate samo vodo.

Kruh brez gnetenja

kruh-brez-gnetenja-13

kruh-brez-gnetenja-15 kruh-brez-gnetenja-16

kruh-brez-gnetenja-21 kruh-brez-gnetenja-19

kruh-brez-gnetenja-18

Naj vam tekne!

Dodaj odgovor