Okusen zeliščni kruh
Na svoji mizi pogosto postrežete doma pripravljen kruh? Prava izboljšana različica belega kruha je zagotovo okusen zeliščni kruh, ki ga lahko na hitro pripravite le z nekaj osnovnimi sestavinami iz naših kuhinjskih polic. Če radi svoje jedi popestrite z zelišči, vas bo okusen zeliščni kruh prav gotovo navdušil.
Pripomočki za pripravo – zeliščni kruh
- čajna žlička
- tehtnica
- pečica
- nož
- večja posoda
- merilni lonček
Sestavine za pripravo – zeliščni kruh
- 10 g suhega kvasa
- 800 g bele moke
- mlačna voda
- 3 čajne žličke soli (+ 4 žličke za premaz)
- posušena provansalska zelišča
- 2 čajni žlički sladkorja
- grobo mlet posušen česen
Postopek priprave – zeliščni kruh
V večjo skledo damo moko, 3 žličke soli, 2 žlički sladkorja in kvas. Dolijemo 800 ml mlačne vode in umesimo testo.
Po potrebi dolijemo mlačno vodo. Če gnetemo testo na roke, nam lahko pomagajo pri tem tudi naši najmlajši. Drugače pa si lahko pri gnetenju pomagamo z električnim mešalnikom.
Testo razdelimo na štiri dele, iz katerih oblikujemo 30 cm dolgo štručke.
Štručke zložimo na pomokan pladenj, po vrhu posamezne štručke pa naredimo nekaj poševnih zarez z ostrim nožem.
Pladenj s štručkami pokrijemo s suho krpo in postavimo na toplo (pečica ogreta na 50°C) za vsaj pol ure. Ko štručke podvojijo volumen, pladenj vzamemo iz pečice in segrejemo pečico na 220°C.
V skodelici z vročo vodo raztopimo 4 žličke soli in z raztopino premažemo štručke. Po vrhu posujemo provansalska zelišča in česen.
Štručke pečemo 15-20 minut, dokler ne pozlatijo. Nato jih vzamemo iz pečice in postavimo na rešetko, kjer pustimo, da se nekoliko ohladijo in postrežemo.
Namesto provansalskih zelišč in česna lahko štručke posujete s semeni ali sirom. Dober tek!