Bučni masleni kruh
Jesenski čas prinaša tudi buče. Buč poznamo veliko vrst, najbližje pa sta nam maslena in hokaido buča. Buča je vsestransko uporabna, tako v juhah, cmokih, kot dodatek v obliki pireja v kruhu. Poleg tega je zelo zdravilna saj pomaga izboljševati vid, pomaga pri hujšanju, skrbi za lepo kožo in dobro razpoloženje ter krepi odpornost. Jaz sem tokrat pripravila bučni masleni kruh. Poleg moke, sem v testo dodala bučni pire. Z maslom, jajcem, sladkorjem in cimetom sem navaden kruh, spremenila v masleni. Oblikovala sem v kroglice v obliki majhnih buč, ki ostanejo mehke in sveže.
Pripomočki za pripravo bučnega maslenega kruha
- deska
- nož
- kozica
- cedilo
- pasirka
- skodelica
- vilice
- električni mešalnik/kuhinjski robot
- skleda za počitek testa
- kuhinjska krpa
- kuhinjska tehtnica
- škarje
- čopič
- pladenj, ki pride s pečico
- peki papir
Sestavine za pripravo bučnega maslenega kruha
za 10 kosov
za kuhanje buče
- voda
- sol
za testo
- 250 g buče (maslene, muškatne)
- 350 g-400 g večnamenske moke
- 40 g masla
- 1 jajce
- 1 zvrhana žlička cimeta
- 45 g sladkorja
- sol
- zavitek suhega kvasa
- 1 dl mleka
za premaz
- jajce
- nageljnove žbice
Postopek priprave bučnega maslenega kruha
Bučo narežemo na krhlje , odstranimo semena, olupimo in narežemo na manjše kocke. Na štedilniško ploščo pristavimo kozico z vodo, vanjo dodamo nakockano bučo in solimo. Ko voda zavre, temperaturo znižamo in na zmernem ognju kuhamo 10 minut.
Ko je buča kuhana, jo odcedimo in pretlačimo. Nekaj minut počakamo, da se bučni pire ohladi.
Medtem damo v manjšo skledico stopljeno maslo, jajce, sladkor, sol, cimet in suhi kvas. Z vilicami dobro premešamo. V skledo, kjer bomo kruh zamešali, damo bučni pire in pripravljeno zmes. Z električnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom premešamo in dodamo še 1 dl mlačnega mleka.
Nato postopoma dodajamo moko. Pri tem testo opazujte, ne sme biti premokro.
Na pomokanem pultu dokončno vgnetemo testo, ga položimo v skledo in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Testo naj počiva 45 minut.
Postopek priprave bučnega maslenega kruha nadaljujemo tako, da testo vzamemo iz sklede in ga razdelimo na 10 delov, pri tem si pomagamo s kuhinjsko tehtnico. Oblikujemo kroglice. Teža vsake kroglice je približno 85g. Da pridemo do želene oblike kruhkov, vsako kroglico 5x zarežemo s škarjami, kot kaže spodnja fotografija.
Na pekač položimo peki papir in nanj razvrstimo narezane bučne kroglice. Vmes pustimo nekaj prostora, saj bodo med peko malenkost narasle. V vsako kroglico na sredino zabodemo 2 nageljnovi žbici. Pokrite kroglice pustimo počivati 30 minut, nato jih s čopičem premažemo s stepenim jajcem, ki smo ga predhodno razžvrkljali. Pladenj položimo v pečico. Temperaturo nastavimo na 175 stopinj Celzija in pečemo nekje do 30 minut.
Pečen bučni masleni kruh po peki ohladimo, nato pa ponudimo. Kljub temu, da kruh vsebuje malenkost sladkorja, menim, da bi se odlično podal z rezino domače slanine. Lahko si ga vzamete med obroki, da preženete lakoto. Lahko ga premažete z vam ljubo marmelado. Naj tekne!