Domači kruh brez kvasa
Print Friendly, PDF & Email

Kruh brez kvasa? Priznam, tudi meni je bil tak kruh nekaj neobičajnega, nekaj novega. A ko sem ga poskusila in kasneje spekla še sama doma, je bilo to, to! Domači kruh brez kvasa vsebuje kanček domačnosti, prijetno zadiši iz pečice, poleg tega pa blagodejno deluje na celo telo, ker ne vsebuje nadležnih kvasovk. Okus je pa top!

Domači kruh brez kvasa

Pripomočki za domači kruh brez kvasa

  • ena velika posoda,
  • en večji in en manjši kozarec za vodo in jogurt,
  • žlica za mešanje,
  • srednje velik pekač za peko.

Sestavine za domači kruh brez kvasa

  • 500g črne, pirine ali polnozrnate moke,
  • žlička sode bikarbone,
  • ščepec soli,
  • žlica olivnega ali bučnega olja,
  • pest ovsenih kosmičev in lanenih semen,
  • 1 dcl navadnega jogurta,
  • voda po potrebi.

Domači kruh brez kvasa

Postopek za domači kruh brez kvasa

Najprej v posodo zmešamo suhe sestavine. Torej moko, dodamo ji sodo bikarbono, sol in ovsene kosmiče. Zmes premešamo in ji dodamo jogurt, malo vode in olje.

Domači kruh brez kvasa

Nato suhe in mokre sestavine dobro pregnetemo, da se spojijo. Po potrebi ob gnetenju dodajamo še vode, dokler ni zmes gladka, se drži skupaj in se ne lepi več na prste. Na sredi zmesi lahko naredimo luknjico, da med pečenjem kruh diha in ne razpoka. Domači kruh brez kvasa

Tako pripravljenega damo v prej ogreto pečico in pečemo 40 minut na 190 stopinj celzija. Proti koncu vanj zapičimo zobotrebec, in ko na njem ni sledi, je kruh pečen. Poskusite ga, ne bo vam žal:).

 

Ocena:
Skupaj: 81 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor