Kruh z jogurtom za zajtrk ali malico
Print Friendly, PDF & Email

Kruh z jogurtom odlikuje oblika, ki omogoča uporabo kruha brez rezanja z nožem, namreč enostavno ga odtrgate kar z roko. Zato ga bodo še posebno veseli otroci in vsi, ki ne marajo rezati kruha.  Zelo primeren je za zajtrke ali malice. Nanj lahko namažemo razne namaze: maslo, marmelado, med, pašteto, skutni namaz… Ali pa ga uporabimo za sendviče. Če pa nam ne paše ne eno in ne drugo, je zelo slasten tudi brez vsega.

 

Kruh z jogurtom za zajtrk ali malico – pripomočki:

  • tehtnica
  • robot za gnetenje testa ali električni mešalec s spiralastimi vilicami
  • posoda za gnetenje testa
  • ponev za peko premera 27 cm
  • peki papir
  • čopič

Kruh z jogurtom za zajtrk ali malico – sestavine:

  • 600 g namenske moke za kvašeno testo
  • 250 ml navadnega jogurta
  • 1 jajce
  • 100 ml mlačnega mleka
  • 50 g sladkorja
  • 10 g soli
  • 1 vrečica suhega kvasa (ali 1/2 kocke svežega kvasa)

In še:

  • cca. 5 žlic mleka za premaz testa
  • žlica ali dve ostre moke za pomoč pri oblikovanju kruhkov

Kruh z jogurtom za zajtrk ali malico – postopek:

Če boste uporabili suhi kvas, najprej vse suhe sestavine odmerite v posodo in premešajte, da se bodo sestavine enakomerno porazdelile. Če boste uporabili sveži kvas, najprej naredite kvasec. Nato dodajte vse mokre sestavine in vklopite robot za gnetenje testa. Testo dobro pregnetite (cca. 8 minut). Testo je bolj mehko, vendar če bi se vam zdelo, da je preveč lepljivo, previdno dodajte še malo moke. Testo pustite vzhajati 1 uro, nato ga ponovno temeljito pregnetite in ponovno naj vzhaja 40 minut.

Z rokami oblikujemo kroglice, podobno kot pri krofih, kroglice vrtimo v dlaneh do lepe okrogle oblike. Ker je testo zelo mehko, si pomagamo z mokanjem rok z ostro moko. Naredimo 13 kroglic in vsaka naj bo težka cca. 80 do 85 g. Kroglice polagamo v okrogel pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Nato postavimo pekač v pečico, ki smo jo pred tem za trenutek rahlo segreli in nato izklopili ter pustimo, da kroglice vzhajajo 40 minut.

Kruh z jogurtom pečemo na spodnji rešetki (eno rešetko nižje od sredinske), na 160 stopinj Celzija z ventilacijo, cca. 30 minut oz. odvisno od pečice. Pred peko jih premažemo z mlačnim mlekom in nato postopek premaza med samo peko še enkrat ponovimo. Če se v tem času kruh še ni zlato obarval, vklopimo zadnje 3 minute še žar.

Veliko slastnih zajtrkov in malic z odličnim jogurtovim kruhom.

 

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor