Štručke z lanenimi semeni
Print Friendly, PDF & Email

Štručke z lanenimi semeni so prava izbira za izdelavo sendvičev. So hrustljave in odličnega okusa ter veliko boljša različica kot štručke, ki jih dobimo v trgovini. Štručke z lanenimi semeni lahko uporabimo namesto kruha ob kosilu, kot prigrizek med obrokom, kot dober zelenjavni ali mesni sendvič ter kot odlično prilogo ob skodelici jogurta ali mleka za večerjo. Po tem receptu bomo dobili 10 odličnih štručk z lanenimi semeni.

Pripomočki za štručke z lanenimi semeni:

  • kruhomat, kuhinjski robot ali posoda za vzhajanje testa, če štručke izdelujemo ročno
  • pekač velikosti vaše pečice
  • papir za peko
  • platnena kuhinjska krpa
  • nož
  • velika jušna žlica
  • mala čajna žlička
  • valjar za valjanje testa
  • električna ventilacijska pečica

Sestavine za štručke z lanenimi semeni:

  • 600 g bele gladke moke tip 500
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1,5 ravne čajne žličke soli
  • 2,5 ravne velike žlice rjavega nerafiniranega sladkorja
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 2 veliki jušni žlici lanenih semen
  • 330 ml vode
  • nekaj bele gladke moke za oblikovanje testa

Postopek za štručke z lanenimi semeni:

Če testo izdelujemo s pomočjo kruhomata, vanj damo mrzlo vodo, 3 jušne žlice olivnega olja, 1,5 čajne žličke soli, 600 g moke, 2 ravni veliki jušni žlici lanenih semen, 2,5 žlice sladkorja in 1 vrečko suhega kvasa. Sestavine postavimo v kruhomat na program za izdelavo testa. Na tako nameščenem programu bo testo tudi vzhajalo.

Če testo izdelujemo ročno, vse naštete sestavine damo v posodo primerno za izdelavo testa, jih premešamo s pomočjo žlice in na pomokani površini dobro pregnetemo z rokami. Tako oblikovano testo vrnemo v posodo, ga pokrijemo in postavimo na toplo, da vzhaja vsaj 45 minut. Vzhajati mora tudi testo, ki je izdelano s pomočjo kuhinjskega robota.

Po poteku tega časa ponovno vzamemo testo in ga na pomokani površini oblikujemo v podolgovato, roladi podobno obliko.

Vzamemo nož in tako oblikovano testo narežemo na 10 enakih delov.

Narezane dele testa enega po enega damo na pomokano površino in ga v podolgovati obliki razvaljamo s pomočjo valjarja na približno 2-3 mm.

Tako oblikovano testo zvijemo in ga položimo na pekač, obložen s peki papirjem. Med štručkami pustimo nekaj prostora, da se med vzhajanjem in kasnejšo peko ne bodo dotikale.

Po enakem postopku pripravimo tudi ostalih devet štručk. Ko imamo zloženih vseh deset štručk na pekaču, vzamemo nož in vsako štručko zarežemo po dolžini. Štručke zarežemo samo površinsko in ne pregloboko. Tako bo med drugim vzhajanjem vsaka štručka dobila lepo obliko.

Tako narejene in površinsko zarezane štručke sedaj postavimo na toplo mesto in jih pokrijemo s platneno kuhinjsko krpo ter pustimo da ponovno vzhajajo okoli 35 minut.

Po poteku tega časa odstranimo kuhinjsko krpo in pekač s štručkami postavimo v na 170 °C segreto pečico in pečemo okoli 25 do 30 minut. Temperaturo in čas pečenja pa po potrebi prilagodimo svoji pečici.

Ko so štručke z lanenimi semeni pečene, odstranimo pekač iz pečice, vzamemo platneno kuhinjsko krpo in jo namočimo z mrzlo vodo ter dobro odcedimo. Z mokro in odcejeno kuhinjsko krpo pokrijemo pečene in še vroče štručke ter jih pustimo okoli 15 minut, da se ohladijo.

Ko čas poteče, odstranimo navlaženo kuhinjsko krpo in štručke postrežemo.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor