Žemljice iz krompirjevega testa
Print Friendly, PDF & Email

Velikokrat nam pri kosilu ostane nekaj pire krompirja. Greh bi ga bilo zavreči, zato na hitro ugnetemo testo za žemljice, v katerega recikliramo višek pireja. Takšno testo lepo vzhaja, žemljice pa so izredno rahle in dlje časa ostanejo sveže.

zemljice-iz-krompirjevega-testa-4

Žemljice iz krompirjevega testa – pripomočki:

  • skleda za mešanje testa
  • tehtnica
  • kuhalnica
  • pekač
  • peki papir

Žemljice iz krompirjevega testa – sestavine:

  • 650 g gladke moke
  • 1 vrečica suhega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 250 ml mleka (po potrebi ga še dolijte)
  • 2 zvrhani žlici pire krompirja

Če nam pri kosilu ni ostalo nič pire krompirja, skuhamo 2 krompirja in ga pretlačimo. V tem primeru dodamo v testo še 2 žlici olja ali stopljenega masla.

Žemljice iz krompirjevega testa – postopek:

Odtehtamo moko, dodamo vse sestavine, vključno s suhim kvasom in krompirjevim pirejem. Ker smo uporabili suhi kvas, ni potrebno delati kvasec. Mlačno mleko dolivamo po potrebi.

zemljice-iz-krompirjevega-testa-1Testo gladko zamesimo in pustimo, da na mirnem in toplem mestu vzhaja.

zemljice-iz-krompirjevega-testa-2Vzhajano testo ponovno na hitro pregnetemo in ga razdelimo na enako težke kupčke. Oblikujemo hlebčke in s pomočjo držala kuhalnice naredimo na sredini zarezo, kot jo imajo žemljice. Če je testo premokro za rokovanje, si pomagamo z mokanjem.zemljice-iz-krompirjevega-testa-8Žemljice zložimo v pekač na peki papir in jih pustimo 20 minut vzhajati. Med tem časom vklopimo pečico na 200 stopinj Celzija, da se segreje. Na dno pečice damo posodo z vodo.

zemljice-iz-krompirjevega-testa-3

Žemljice pečemo v predhodno ogreti pečici cca. 20 minut oz. odvisno od pečice.

zemljice-iz-krompirjevega-testa-7Dober tek!

zemljice-iz-krompirjevega-testa-5

 

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor