Žemljice iz krompirjevega testa
Velikokrat nam pri kosilu ostane nekaj pire krompirja. Greh bi ga bilo zavreči, zato na hitro ugnetemo testo za žemljice, v katerega recikliramo višek pireja. Takšno testo lepo vzhaja, žemljice pa so izredno rahle in dlje časa ostanejo sveže.
Žemljice iz krompirjevega testa – pripomočki:
- skleda za mešanje testa
- tehtnica
- kuhalnica
- pekač
- peki papir
Žemljice iz krompirjevega testa – sestavine:
- 650 g gladke moke
- 1 vrečica suhega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
- 250 ml mleka (po potrebi ga še dolijte)
- 2 zvrhani žlici pire krompirja
Če nam pri kosilu ni ostalo nič pire krompirja, skuhamo 2 krompirja in ga pretlačimo. V tem primeru dodamo v testo še 2 žlici olja ali stopljenega masla.
Žemljice iz krompirjevega testa – postopek:
Odtehtamo moko, dodamo vse sestavine, vključno s suhim kvasom in krompirjevim pirejem. Ker smo uporabili suhi kvas, ni potrebno delati kvasec. Mlačno mleko dolivamo po potrebi.
Testo gladko zamesimo in pustimo, da na mirnem in toplem mestu vzhaja.
Vzhajano testo ponovno na hitro pregnetemo in ga razdelimo na enako težke kupčke. Oblikujemo hlebčke in s pomočjo držala kuhalnice naredimo na sredini zarezo, kot jo imajo žemljice. Če je testo premokro za rokovanje, si pomagamo z mokanjem.Žemljice zložimo v pekač na peki papir in jih pustimo 20 minut vzhajati. Med tem časom vklopimo pečico na 200 stopinj Celzija, da se segreje. Na dno pečice damo posodo z vodo.
Žemljice pečemo v predhodno ogreti pečici cca. 20 minut oz. odvisno od pečice.