Kostanj pečen v pečici
Navajeni smo, da se kostanje peče na ognju v odprtem prostoru. Včasih pa te možnosti nimamo (živimo v bloku, vremenske neprilike, itd) in si prav tako lahko pripravimo odličen kostanj pečen v pečici.
Pripomočki za kostanj pečen v pečici:
- pečica
- papir za peko
Sestavine za kostanj pečen v pečici:
Za 2 osebi:
- 500 g kostanja
- voda
Postopek za kostanj pečen v pečici:
Preberemo lepo, nepoškodovano kostanje, ki je po možnosti odležalo dan ali dva. V tem primeru ga bomo namreč lepše lupili. Sedaj ga narežhemo po različnih metodah. Jaz ga najraje zarežem prečno na obeh straneh.
Ko bo kostanje pečeno oziroma že med peko, se bo lupina v večini primerov zaradi zarez na obeh straneh že kar sama razprla.
Sedaj že narezano kostanje za približno 15 do 20 minut namočimo v mlačno vodo, da malo zmehčamo lupino. Tako se kostanj med peko v pečici ne bo tako izsušil.
Odcejen kostanj razporedimo po pekaču, na katerega smo prej dali papir za peko. Pečico segrejemo na 220 °C (najbolje je žar opcija) in pečemo kostanj 20 do 25 minut. Odvisno od moči žar funkcije na pečici. Vmes dva do trikrat premešamo, da se kostanje enakomerno zapeče ter ga še poškropimo z vodo.
Ko je kostanj pečen, ga zavijemo v brisačo, krpo (papirnato ali bombažno) za vsaj 5 minut, da odleži.
Tako pečen kostanj bo odlična popoldanska poslalstica ob kozarcu domačega sladkega soka ali kozarčku vina.
Dober tek 😊