Kuhan kruh
Print Friendly, PDF & Email

Domačega kruha se nihče ne brani, ker je res najokusnejši in najboljši. Danes naredimo kuhan kruh, ki je prav tako zelo slasten, le brez skorje in sredica ostane zelo mehka. Odličen je za pripravo sendvičev. Priprava ni težavna in skuha ga lahko vsak! 🙂

kuhan-kruh-7

Kuhan kruh – pripomočki:

  • štedilnik
  • kozica in zgornja kozica z luknjami za kuhanje na pari, ter njen pokrov
  • kuhalnica
  • skodelica
  • skleda
  • merica za tekočine
  • kuhinjska tehtnica
  • žlička
  • prosojna folija

Kuhan kruh – sestavine:

  • 500 g moke
  • 1-2 žlički soli
  • polovica kocke svežega kvasa, ali vrečka suhega
  • 1 dl mleka
  • 2-2,5 dl vode
  • žlička sladkorja
  • voda za kuhanje

Kuhan kruh – postopek:

V skodelico nadrobimo svež kvas, ali stresemo suhega. Dodamo mleko in sladkor in z žličko premešamo. Skodelico postavimo na stran in pustimo, da kvas vzhaja. Med tem, v skledo stresemo moko, ki ji dodamo sol in s kuhalnico sol prekrijemo, oz. premešamo. Sol ne sme priti v direkten stik s kvasom, ker ga tako uniči.

kuhan-kruh

Ko je kvas narastel oz. vzhajal, ga dodamo k soljeni moki, prilijemo še vodo, katere ne zlijemo vse na enkrat, ampak najprej polovico, ter testo mešamo s kuhalnico in vodo počasi dodajamo, ker niso vse moke enake in “vzamejo” nekatere več vode kot druge.

kuhan-kruh-1

Vse skupaj zamesimo v gladko testo, ki ga vrnemo v skledo in ga pustimo, da vzhaja cca. 45 minut, oz. da trikrat pridobi na volumnu. Skledo pokrijemo s prosojno folijo.

kuhan-kruh-2

Ko je testo vzhajalo, na štedilnik pristavimo kozico, v katero zlijemo toliko vode, da prekrije cca. 5 cm višine kozice. Čezenj pristavimo kozico za kuhanje na pari, torej tisto z luknjami. Štedilnik prižgemo in vodo v spodnji kozici pripeljemo do vrenja.

kuhan-kruh-3

kuhan-kruh-4

Ko voda vre, testo rahlo pregnetemo in oblikujemo štručko, ki jo položimo v luknjasto kozico. Pazimo, da ne prekrijemo cele površine, ker mora, za kuhanje čez luknjice prihajati para.

kuhan-kruh-5

Priporočam vam, da ne uporabite celega testa na enkrat, ampak ga razdelite na 2 dela in skuhate 2 manjši štručki. Ostalo testo lahko postavite v hladilnik in tako zavirate nadaljnje vzhajanje, oz. ga upočasnite. Kozico pokrijemo s pokrovom, ogenj zmanjšamo za polovico in kruh kuhamo 45 – 50 minut. Ko je kruh kuhan, kozico odstavimo z ognja, zgornjo kozico odstranimo in počakamo cca. 5 minut, da se rahlo ohladi, ter ga vzamemo iz kozice.

kuhan-kruh-6

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor