Pirin kruh s semeni brez gnetenja
Print Friendly, PDF & Email

Pirin kruh s semeni je res božanski kruh. Ravno prav mehak in obogaten z različnimi semeni. Priprava kruha je zelo hitra, saj vse sestavine samo zmešate z žlico. Res pa, da traja vzhajanje ter peka kruha malo dalj časa. Ko pa boste poizkusili domač kruh s semeni, verjamem, da ga ne boste več kupovali.

Na še toplega (ali kasneje, na ohlajenega) si lahko namažete malo marmelade (npr. slivovo ali marmelado iz črnega ribeza) ali medu.

Pripomočki za pirin kruh s semeni brez gnetenja:

  • posoda za mešanje
  • žlica in žlička
  • tehtnica
  • merilna posoda
  • posoda ali pekač za peko kruha (velikosti 20×13 cm)
  • ventilacijska pečica

Sestavine za pirin kruh s semeni brez gnetenja

Za cca. 500 g pirinega kruha s semeni

  • 170 g pirine moke
  • 30 g ovsenih kosmičev (jaz sem uporabila zdrobljene)
  • 1 žlica makovih semen
  • 1 žlica zdrobljenih lanenih semen
  • 1 žlica celih bučnih semen (moja so bila že soljena)
  • 1 žlica sezamovih semen
  • 1 žlica suhega kvasa
  • sol po okusu
  • 200 ml tople vode

In še:

  • olivno olje za pekač
  • ter še malo vseh semen za potrest po kruhu

Kako pripravim pirin kruh s semeni brez gnetenja

V posodo najprej odtehtam suhe sestavine (moko, kvas, vsa semena, sol) nato počasi dolivam toplo vodo. Vse skupaj zmešam kar z žlico ter postavim za pol ure nekam na toplo, da vzhaja (jaz dam ponavadi kar v predhodno ogreto pečico, ki je med vzhajanjem ugasnjena).

Vzhajano testo za kruh preložim na pekač, katerega sem prej namazala z oljem. Kruh z mokro žlico še malo pogladim ter po njemu potresem vsa semena. Vsakih malo. Kruh pečem v predhodno ogreti ventilacijski pečici 40-45 minut na 180 °C. Kruh pustim še par minut v ugasnjeni pečici.

Kruh si lahko namažete marmelado ali pa ga jeste samega.

Dober tek!

 

Poglejte si še moje druge ideje za namaze:

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.3]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor