Pirin kruh s semeni brez gnetenja
Pirin kruh s semeni je res božanski kruh. Ravno prav mehak in obogaten z različnimi semeni. Priprava kruha je zelo hitra, saj vse sestavine samo zmešate z žlico. Res pa, da traja vzhajanje ter peka kruha malo dalj časa. Ko pa boste poizkusili domač kruh s semeni, verjamem, da ga ne boste več kupovali.
Na še toplega (ali kasneje, na ohlajenega) si lahko namažete malo marmelade (npr. slivovo ali marmelado iz črnega ribeza) ali medu.
Pripomočki za pirin kruh s semeni brez gnetenja:
- posoda za mešanje
- žlica in žlička
- tehtnica
- merilna posoda
- posoda ali pekač za peko kruha (velikosti 20×13 cm)
- ventilacijska pečica
Sestavine za pirin kruh s semeni brez gnetenja
Za cca. 500 g pirinega kruha s semeni
- 170 g pirine moke
- 30 g ovsenih kosmičev (jaz sem uporabila zdrobljene)
- 1 žlica makovih semen
- 1 žlica zdrobljenih lanenih semen
- 1 žlica celih bučnih semen (moja so bila že soljena)
- 1 žlica sezamovih semen
- 1 žlica suhega kvasa
- sol po okusu
- 200 ml tople vode
In še:
- olivno olje za pekač
- ter še malo vseh semen za potrest po kruhu
Kako pripravim pirin kruh s semeni brez gnetenja
V posodo najprej odtehtam suhe sestavine (moko, kvas, vsa semena, sol) nato počasi dolivam toplo vodo. Vse skupaj zmešam kar z žlico ter postavim za pol ure nekam na toplo, da vzhaja (jaz dam ponavadi kar v predhodno ogreto pečico, ki je med vzhajanjem ugasnjena).
Vzhajano testo za kruh preložim na pekač, katerega sem prej namazala z oljem. Kruh z mokro žlico še malo pogladim ter po njemu potresem vsa semena. Vsakih malo. Kruh pečem v predhodno ogreti ventilacijski pečici 40-45 minut na 180 °C. Kruh pustim še par minut v ugasnjeni pečici.
Kruh si lahko namažete marmelado ali pa ga jeste samega.
Poglejte si še moje druge ideje za namaze: