Najboljši ajdov kruh iz kruhomata
Print Friendly, PDF & Email

Včasih nam enostavno primanjkuje časa. In takrat je avtomat za peko kruha – kruhomat priročna in odlična rešitev.  Ste v dvomih? Ne zaupate kruhu iz kruhomata? Nikar, tudi v kruhomatu lahko spečemo odličen kruh. In to kar ajdovega.  Naj vam zaupam recept.

najboljsi-ajdov-kruh-iz-kruhomata-2

Katere pripomočke potrebujemo:

  • kruhomat (aparat za peko kruha)
  • merico za merjenje tekočin
  • kuhinjsko tehtnico
  • jedilno žlico

Sestavine ajdovega kruha iz kruhomata:

  • 300 gramov navadne bele moke
  • 200 gramov ajdove moke (lahko uporabite tudi pirino ali katero drugo moko)
  • 330 ml tekočine (sama jo razdelim na: 200ml tople vode in 130ml mleka)
  • žlička soli
  • žlička sladkorja
  • kocka kvasa
  • 2 pesti sesekljanih orehov (po želji)

Postopek peke ajdovega kruha iz kruhomata:

Najprej pripravimo in odmerimo vse sestavine. Pripravimo tudi kruhomat.

najboljsi-ajdov-kruh-iz-kruhomata

V kruhomat najprej vlijemo tekočino. Nato vanj stresemo še obe moki. Na eno stran damo sol, na drugo pa kvas in sladkor (pazimo, da se kvas in sol en dotikata med seboj).

Najboljši ajdov kruh iz kruhomata

V kolikor boste ajdovemu kruhu dodali še orehe, dodamo še orehe.

Najboljši ajdov kruh iz kruhomata

Kruhomat nastavimo na program ”hitra peka”, nastavimo še težo kruha in izberemo želeno stopnjo zapečenosti skorjice in pritisnemo gumb za začetek peke ajdovega kruha v kruhomatu.

Tako, kruhomat bo vse storil namesto nas, zato se lahko za dve uri posvetimo drugim opravilom. Ko bo ajdov kruh iz kruhomata pečen, ga vzamemo ven (skupaj s pekačem) – pazite, vroče je! Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo (pazimo, da le-ta ni oprana z mehčalcem) in tako pustimo 3-5 minut. Nato pekač obrnemo okoli in iz njega stresemo ajdov kruh, ki smo ga spekli v kruhomatu. Kruh zavijemo v čisto kuhinjsko krpo.

najboljsi-ajdov-kruh-iz-kruhomata-4

Namig
Seveda lahko z enakimi sestavinami sami zamesite ajdov kruh in ga vzhajate in spečete na klasičen način.

Narejeno! Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor