Pirin kruh s cvetom žafranike
Print Friendly, PDF & Email

Pirin kruh s cvetom žafranike je okusen, rahel, dišeč kruh, ki med peko odišavi vso hišo in komaj čakamo, da ga lahko napademo in uživamo v njegovi slastnosti. Pirin kruh s cvetom žafranike je pripravljen s kvasno solno emulzijo, kjer kvasovke odmrejo, a encimi ostanejo aktivni in se moč vzhajanja testa zato ne zmanjša, testo pridobi enakomerno luknjičavost, rahlost in ostane dalj časa svež.

Pira je starodavno žito, je eno prvih gojenih žit na našem področju, že pred 1000 leti so piro pridelovali naši predniki. Pira na 100 g vsebuje 337 kalorij, vitamina: A, B6 in minerale: kaljcij, železo, magnezij, natrij, kalij … vsebuje tudi vlaknine in ugodno vpliva na našo prebavo. Zaradi slabega donosa so piro prenehali pridelovati in sedaj se, zaradi svojih pozitivnih učinkov na naše telo, vrača v naša gospodinjstva.

Uporabljamo posušene cvetove žafranike, s katerimi nadomeščamo pravi žafran, ki je zelo drag. Ima oster vonj in značilen grenko sladkast okus. Jedem daje poseben, neponovljiv, nekoliko grenak okus in izrazito rumeno barvo, uporablja se kakor začimba.

Pripomočki za pirin kruh s cvetom žafranike:

  • merica za tekočino
  • tehtnica
  • 500 ml kozarec za vlaganje s pokrovčkom
  • sito za moko
  • skleda
  • kuhalnica
  • žlica
  • pekač velikosti 22 x 35 cm
  • peki papir
  • silikonski čopič
  •  pečica ventilatorska
  • mrežni podstavek za ohlajanje kruha
  • 2 bombažna prtička

Sestavine za pirin kruh s cvetom žafranike

Za 1700 – 1750 g pečenega kruha.

Za pripravo kvasno solne emulzije za 1 kg moke:

  • 1 kocka kvasa (42 g)
  • 20 g soli
  • 200 ml vode

Ostale sestavine:

  • 1 kg pirine moke
  • 100 g masla ali 100 ml olja po želji
  • 300 ml vode
  • 200 ml mleka
  • 2 žlički posušenih cvetov žafranike ali po okusu

In še:

  • malo mleka za premaz testa

Pripraviva pirinega kruha s cvetom žafranike

Pripravimo kvasno solno emulzijo za pripravo mehkejšega kvašenega testa. Kvas, sol in 200 ml vode damo v kozarec za vlaganje in pustimo stati čez noč na temperaturi od 15°C do 20°C. Če hočemo hitreje uporabiti solno kvasno emulzijo jo lahko uporabimo že po 5 urah. Pripravljeno solno kvasno emulzijo pred uporabo dobro pretresemo, da se sestavine enakomerno porazdelijo in premešajo.

Najprej pripravimo mleko in vanj namočimo cvet žafranike, naj bo namočen najmanj 30 minut. V tem času pripravimo vse sestavine in pripomočke, ki jih bomo potrebovali.

V skledo presejemo moko in naredimo jamico na sredini za tekoče sestavine, ki jih vlijemo vanjo. Najprej dodamo vodo, mleko, olje ali maslo, dobro pretresemo solno kvasno emulzijo in jo dodamo v skledo in nazadnje še mleko s cvetom žafranike.

Vse sestavine s kuhalnico dobro premešamo, da ni v skledi več grudic z moko, testo za pirin kruh pokrijemo s prtičkom in pustimo testo vzhajati 1 uro na sobni temperaturi.

Pekač obložimo s peki papirjem in preložimo vzhajano testo iz sklede v pekač, testo poravnamo po vsem pekaču in ponovno pustimo vzhajati 1 uro. Testo s silikonskim čopičem premažemo z mlekom.

Pirin kruh s cvetom žafranike pečemo v ogreti pečici na 220°C (ventilacijska) in to 40 minut. Vročega preložimo na podstavek, da se enakomerno ohlaja iz vseh strani.

Priporočljivo je, da ohlajen kruh shranimo v čisti bombažni vreči ali zavitega v bombažnem prtičku za naslednje dni.

Nasvet
Če ugotovimo, da smo spekli preveč kruha, ga pripravimo za poznejšo uporabo. Najbolje je kruh narezati na kose za en obrok, ga dati v PVC vrečke za živila, vrečke dobro zapreti in kruh zamrzniti v zamrzovalniku in tako bomo imeli več dni svež in mehak kruh.

Kruh je lahko narejen iz različnih sestavin in na različne postopke, zame je s solno kvasno emulzijo najbolj dober in enostaven. Lučka Glaser

Pirin kruh s cvetom žafranike lahko ponudimo z enolončnico:

Ali namazi za na kruh:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor