Polnozrnat pirin kruh z mešanimi semeni
Print Friendly, PDF & Email

Polnozrnat pirin kruh z mešanimi semeni je omamno dišeč kruh s hrustljavo skorjo in puhasto sredico iz samih dobrih sestavin.

polnozrnat-pirin-kruh-z-mesanimi-semeniPolnozrnat pirin kruh z mešanimi semeni – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • merilna posoda za tekočine
  • 1 večja in 2 manjši skledi
  • jedilna žlica
  • čista kuhinjska krpa
  • kuhalnica
  • pekač in pečica

Polnozrnat pirin kruh z mešanimi semeni – sestavine:

(za dva cca. 400 g hlebčka)

  • 500 g polnozrnate pirine moke
  • 350 ml mlačne vode
  • 30 g kvasa
  • 2 jedilni žlici agavinega sirupa ali medu
  • 60 mešanih semen (lanena, sezam, bučna, sončnična, …)
  • 1 jedilno žlico olja
  • 15 g soli

Polnozrnat pirin kruh z mešanimi semeni – priprava:

polnozrnat-pirin-kruh-z-mesanimi-semeniV večjo skledo odtehtamo moko, v manjšo pa mleta semena. V 350 ml mlačne vode nadrobimo 30 g kvasa in dodamo 2 jedilnin žlici agavinega sirupa oz. medu. Premešamo z leseno kuhalnico in pustimo stati 15 minut. Mešanico semen prelijemo z jedilno žlico olja in dobro premešamo. V moko dodamo 15 g soli in mešanico semen, pomešanih z oljem, ter jih z roko vmešamo v moko. Vse skupaj prelijemo s pripravljenim kvascem in z roko zgnetemo v testo.

polnozrnat-pirin-kruh-z-mesanimi-semeniTesto pustimo v skledi in ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Testo pustimo vzhajati na toplem mestu 30 minut. Nato ga ponovno pregnetemo, razpolovimo, oblikujemo hlebčka ali štručki in prestavimo na pekač. Hlebčka ponovno pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 min.

polnozrnat-pirin-kruh-z-mesanimi-semeniPečico segrejemo na 200 ºC. Hlebčka oz. štručki damo v ogreto pečico in ju pečemo 30 minut.

polnozrnat-pirin-kruh-z-mesanimi-semeniUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor