Lepinje s semeni
Domače lepinje s semeni so lahko odličen prigrizek na poti, ali sestavni del obroka, ki si ga pripravimo. Priprava je enostavna, rezultat pa odlična lepinja s semeni.
Lepinje s semeni – pripomočki:
- večji pekač
- posoda za dviganje in pripravo testa ali kruhomat
- nož za rezanje
- papir za peko
- 1 velika jušna žlica
- 1 mala čajna žlička
Lepinje s semeni – sestavine:
- 330 ml vroče vode (okoli 50°C)
- 3 velike žlice olivnega olja
- 1 mala čajna žlička soli
- 600 g gladke bele moke
- 2 veliki žlici sladkorja
- 1 suhi kvas
- 30 g margarine
- lanena ali sezamova semena
Lepinje s semeni – postopek:
V posodo za mešanje testa stresemo sestavine po zgoraj napisanem vrstnem redu, brez margarine in semen. Premešamo in pregnetemo vse sestavine tako, da dobimo gladko testo. Po potrebi med gnetenjem občasno potrosimo z moko, da se testo ne lepi, nato pa v pokriti posodi na toplem pustite, da testo vzhaja 1 uro. Če imate kruhomat sestavine preprosto denete vanj in nastavite program za izdelavo testa. S tem boste nekoliko prihranili na času.
Po poteku tega časa testo postavimo na pomokano površino in ga oblikujemo v podolgovato štručko.
Oblikovano štručko razrežemo na 6-8 enakih delov, vsak del posebej oblikujemo v obliko lepinje in ga položimo na pekač obložen s peki papirjem.
Po želji posipamo lanena ali sezamova semena po površini in dodamo koščke margarine.
Položimo v pečico segreto na 50°C in pustimo 15 do 20 minut naj testo še enkrat vzhaja.
Po poteku tega časa dvignemo temperaturo na 160°C in pečemo 30 minut.
Lepinje so pripravljene. Pokrijemo jih z nekoliko navlaženo kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladijo.
Dober tek.