Hitro pripravljen kruh brez gnetenja
Kruh, narejen po tem receptu, je puhast, mehek in kar je najbolje — ni ga treba niti gnesti niti dolgo čakati. Uporabite lahko katero koli moko, jaz sem polnozrnato.
Pripomočki za hitro pripravljen kruh brez gnetenja:
- okrogel pekač (premer 24 cm)
- večja posoda
- kuhalnica
- pečica
- folija za živila ali kuhinjska krpa
Sestavine za hitro pripravljen kruh brez gnetenja:
- 450 ml tople vode
- 500 g (polnozrnate) moke
- dve kavni žlički soli
- 30 g svežega kvasa
- ena jušna žlica (rjavega) sladkorja
- pet jušnih žlic olja po izbiri
- dve jušni žlici semen (sezam, bučna semena, laneno seme …)
Postopek priprave za hitro pripravljen kruh brez gnetenja:
V večjo posodo damo 500 g moke in vmes z žlico naredimo luknjo. Vanjo zdrobimo kvas in dodamo sladkor. Luknjico s sladkorjem in kvasom zalijemo z malo tople vode in premešamo. Počakamo kakšno minuto ali dve, da začne kvas delovati.
Nato dodamo sol in olje. Premešamo.
Postopoma dodajamo vodo in mešamo s kuhalnico. Nastalo bo precej mokra zmes. Takšna tudi mora biti. 🙂 Posodo pokrijemo s folijo za živila ali s kuhinjsko krpo in pustimo stati na toplem 20 minut.
Po dvajsetih minutah zmes še enkrat premešamo s kuhalnico. Model oz. pekač namastimo z oljem, vanj vlijemo zmes, jo poravnamo, potresemo s semeni (lahko pa jih damo tudi v samo zmes) in pustimo stati deset minut. Z mastnimi prsti “pikamo” v zmes, da dobi nekakšne luknjice, kot so na spodnji fotografiji.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in vanjo postavimo pekač. Kruh pečemo 45 minut. Počakamo, da se ohladi. To je še najtežji korak. 🙂
Tako hitro pripravljen kruh brez gnetenja je izredno mehke teksture, puhast in lahek. Meni je tako dober, da ga jem tudi samega kot pecivo. Ima zelo lep vonj — diši po domači kuhinji, polni ljubezni in predanosti. Okus boste pa že sami preverili. 😉