Ekstra mehak kruh
Poznamo ogromno vrst kruha, ampak tale je resnično nekaj posebnega. V naši družini je požel pravo slavo. Je neverjetno mehak, zaradi česar se razlikuje od večine ostalih. Zanj potrebujemo preproste sestavine, poleg tega pa njegova priprava ni zahtevna.
Pripomočki za ekstra mehak kruh:
- skleda za mešanje
- majhna skledica
- metlica za stepanje
- pekač
- lopatka za mešanje
Sestavine za ekstra mehak kruh:
- 360 g moke
- 1 žlica suhega kvasa
- 1 žlička soli
- 2 žlici sladkorja
- 120 ml tople vode
- 120 ml mleka
- 1 večje jajce
- 2 žlici olja
- 1 žlica masla
Postopek priprave ekstra mehkega kruha:
Kvas damo v večjo skledo, prilijemo mu vodo, premešamo in pustimo par minut.
V manjšo skledico damo mleko, jajce, olje, sladkor in sol. Dobro premešamo.
Dobljeno zmes zlijemo k kvasu in dodamo moko. Z metlico ali lopatko premešamo.
Z rokami gnetemo dobljeno testo. Gnesti moramo 8 – 10 minut. Da je testo dovolj pregneteno preverimo tako, da s prstom pritisnemo vanj. Če se testo lepo vrne nazaj, lahko z gnetenjem zaključimo.
Skledo prekrijemo s folijo za živila in pustimo vzhajati dokler se volumen testa ne podvoji (cca. 1 uro).
Vzhajano testo preložimo na pomokano delovno površino. Nežno ga oblikujemo v štručko in razdelimo na 12 približno enakih delov. Vsak del oblikujemo v kroglico.
Pekač namažemo z oljem in prekrijemo s peki papirjem. Nanj položimo oblikovane kroglice. Med njimi naj bo nekaj prostora.
Pekač pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhajajo, dokler se velikost kroglic ne podvoji (približno pol ure).
Med tem časom segrejemo pečico na 190°C.
Maslo stopimo in z njim premažemo vzhajane kroglice.
Pekač potisnemo v ogreto pečico in pečemo 15 – 18 minut. Pazimo, da jih ne pečemo predolgo.
Naš ekstra mehak kruh je tako pripravljen.
Dober tek. 🙂