Sirove štručke

Sirove štručke
Print Friendly, PDF & Email

Sirove štručke so pravi recept za vse, ki imajo radi slastne in hrustljave prigrizke med obroki. Po tem receptu bomo naredili 10 sirovih štručk, odličnega okusa z rahlo in mehko sredico ter okusno, blago zapečeno skorjo, ki se preprosto topi v ustih.
Recept za sirove štručke je preprost in primeren tudi za tiste, ki so nekoliko manj izkušeni v kuhinji. Sirove štručke pa lahko uporabimo kot slastni prigrizek, za pripravo sendviča ali namesto kruha. In, če vam slučajno katera ostane za naslednji dan, zavijte jo v papirnato kuhinjsko brisačo in jo položite v najlonsko vrečko. Vrečko dobro zaprite in uživali boste v svežini in hrustljavem okusu še dan ali dva. 🙂

Pripomočki za pripravo sirovih štručk:

  • kruhomat ali globlja posoda za vzhajanje testa (v koliko delate testo ročno)
  • pekač velikosti vaše pečice
  • papir za peko
  • kuhinjska brisača
  • globlja, srednje velika posoda
  • valjar
  • vilica
  • žlica
  • nož
  • pečica

Sestavine za pripravo sirovih štručk

Za 10 sirovih štručk:

  • 600 g bele gladke moke tip 500 + okoli 100 g moke za oblikovanje
  • 3 velike jušne žlice olivnega olja
  • 330 ml vode
  • 1 čajna žlička sol (oz. po okusu)
  • 2 veliki ravni žlici sladkorja
  • 1 zavojček suhega kvasa
  • 1 jajce
  • 250 g naribanega sira za pico
  • 1 velika žlica kisle smetane

Postopek priprave sirovih štručk:

Testo lahko naredimo s pomočjo kruhomata, kuhinjskega robota ali ročno.

V posodo kruhomata (ali posodo za vzhajanje testa/posodo kuhinjskega robota) damo 330 ml vode, 1 malo žličko soli, 3 velike jušne žlice olivnega olja, 600 g moke, suhi kvas in 3 ravne velike žlice sladkorja. Če delamo s  kruhomatom nastavimo program za izdelavo in vzhajanje testa.

Če testo delamo ročno, vse sestavine po zgoraj navedenem vrstnem redu damo v posodo in testo z rokami dobro pregnetemo ali pa pustimo, da nam testo zgnete kuhinjski robot, v kolikor uporabljamo slednjega. Testo pustimo v posodi, ki jo pokrijemo, pustimo na toplem, da vzhaja 30 do 45 minut.

Med tem časom, v srednje večji posodi pripravimo ostale sestavine: eno jajce, 250 g naribanega sira in eno veliko zvrhano žlico kisle smetane. Sestavine dobro premešamo.

Ko je naše testo pripravljeno in vzhajano, ga vzamemo iz kruhomata ali iz posode v kateri je vzhajalo in ga stresemo na pomokano delovno površino. Testo na rahlo oblikujemo v podolgovato, roladi podobno obliko.

Narežemo ga na 10 enakih delov in na nekoliko pomokani delovni površini, posamezne narezane kose testa, razvaljamo z valjarjem v podolgovato obliko.

Tako razvaljano testo zarolamo (kot bi zarolali palacinko ali rolado).

Tako oblikovane štručke prerežemo po sredini na okoli 7 mm globine in posamezno štručko prenesemo v pripravljen in s peki papirjem obložen pekač.

Po enakem postopku naredimo tudi preostale narezane dele testa.

Ko smo napolnili pekač s štručkami, jih pokrijemo s kuhinjsko krpo in postavimo na toplo, da še enkrat vzhaja. Tako pokrito testo pustimo okoli 35 minut.

Po poteku tega časa vzamemo nadev, ki smo ga naredili iz sira, jajca in kisle smetane, ter ga s pomočjo žlice enakomerno razdelimo štručke, na razrezana dele testa.

Tako narejene štručke postavimo v segreto pečico in pečemo na 180 °C (klasična pečica) 25 do 30 minut. Temperaturo in čas pečenja prilagodite svoji pečici. Če  uporabljate ventilacijsko pečico, temperaturo znižajte na 160 °C.

Naše sirove štručke so pripravljene.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor