Poprtnik – božični kruh
Poprtnik – božični kruh je zelo rahel, vsebuje boljše sestavine. Poprtnik je tradicionalen po nekaterih domovih v času božiča in je okrašen z različnimi motivi, s pleteno kito, na njem so še ptice, križ, simbolične črke … Narejen je iz bele moke in je včasih na mizi bil od božiča pa vse do svetih treh kraljev in ponazarjal blagostanje družine. Poprtnik – božični kruh je dobil ime, ker je bil pokrit z lepim belim prtičkom.
Pripomočki za pripravo poprtnika – božičnega kruha
- ovalni pekač s pokrovom velikosti 35 x 40 cm, lahko tudi brez pokrova
Sestavine za pripravo poprtnika – božičnega kruha
Za 1900 g poprtnika – božičnega kruha.
Kvasec:
- 100 ml mleka
- 3 žlice moke
- 10 g sladkorja
- 7 g suhega kvasa ali 42 g svežega kvasa
Za testo:
- 1000 g pšenične moke tip 500
- 500 ml mleka
- 150 g masla ali svinjskega sala
- 30 g sladkorja
- vanilin sladkor
- 3 jajca
- 15 g morske soli
- limonina lupinica ene bio limone
- 1 jajce stepeno za premaz
- 3 žlice olja za premaz testa pri vzhajanju in premaz pekača
Priprava poprtnika – božičnega kruha
Moko odtehtamo in jo presejemo, da se moka prezrači in grudice zdrobijo, štiri žlice moke shranimo v drugo skodelico, da jo bomo uporabili za posipanje in gnetenje testa, mleko pogrejemo do 35 °C, da bomo imeli toplo mleko in nam bo testo lepše vzhajalo.
Pripravimo kvasec, v lonček damo mleko, moko, sladkor in kvas, vse sestavine dobro pomešamo in pustimo 10 do 15 minut, da vzhaja. Čas vzhajanja je odvisen od temperature v prostoru, če imamo prostor hladnejši lahko segrejemo pečico na 35 °C, jo ugasnemo in damo vanjo kvasec ali pa kasneje tudi testo, da vzhaja v pečici, da hitreje in lepše vzhaja.
V mleku stopimo maslo ali salo, moki dodamo sol in dobro premešamo, na sredini moke naredimo vdolbino vanjo zlijemo mleko z maščobo, dodamo sladkor, vanilin sladkor, naribano limonino lupinico, jajca in kvasec. Vse sestavine s kuhalnico mešamo, da se zgosti.
Sedaj z rokami testo dobro pregnetemo, da postane gladko. Posodo premažemo z oljem, damo testo v posodo in ga pustimo vzhajati, pred tem ga po vrhu premažemo z oljem. Posodo s testom pokrijemo s prtičkom iz blaga in pustimo testo vzhajati okoli ene ure oziroma toliko časa, da naraste na dvojni volumen.
Vzhajano testo damo na delovno površino in od celote odrežemo 350 g testa, ki ga bomo uporabili za okraske za podprtnik – božični kruh.
Pregnetemo večji kos testa, premažemo pekač z oljem in vanj položimo pregneten del testa.
Manjši del testa razdelimo na štiri dele iz treh delov naredimo tri dolge svaljke, ki jih spletemo v kito. Za kito najprej skupaj spnemo vse tri svaljke potem pa pričnemo svaljke prepletati.
V skodelici vbijemo jajce in ga dobro stepemo, potem z njim premažemo testo v pekaču. Na testo v pekaču položimo spleteno kito in jo spnemo, da je povezana. Iz četrtega dela testa tudi naredimo svaljek, ki ga razdelimo na štiri dele in iz njih naredimo štiri ptičke ali figure po želji.
Vse skupaj pokrijemo s prtičkom iz blaga in pustimo vzhajati še eno uro. Vzhajano testo, lahko pokrijemo s pokrovko in damo v ogreto pečico (klasična peka) na 180 °C ter pečemo eno uro, da je kruh lepo zapečen.
Če pečemo brez pokrovke moramo biti pozorni, če se vrhnji del kruha hoče preveč zapeči, ga med peko pokrijemo s peki papirjem, da preveč ne potemni.
Pečen kruh damo hladit na kovinsko mrežo, da se ohlaja enakomerno iz vseh strani, ko se ohladi, ga lahko pričnemo rezati. Kruh, ki ga zavijemo ali pokrijemo s prtičkom je najbolje imeti shranjenega v hladni shrambi za naslednji dan. Če pa smo spekli kruha za več dni ga je najbolje razdeliti na primerno velike kose kruha za en dan in ga damo v plastično posodo ali vrečke, ki dobro tesnijo in ga zamrznemo, tako bomo vedno imeli svež mehak kruh.
Najlepši vonj v našem domu je vedno vonj ob peki kruha. Lučka Glaser
Pripravila sem vam povezave na recepte za jedi, ki jih radi pripravljamo v božično novoletnem času.
Enostavne praznične juhe in zakuhe, ki jih lahko pripravimo več, da jih imamo za uporabo tudi za po praznikih.
- Goveja juha z rahlimi zdrobovimi žličniki.
- Kokošja juha.
- Najboljša grahova juha z rižem.
- Čebulna juha po francosko.
- Česnova kremna juha.
Boljše mesne jedi, ki jih enostavno pripravimo.
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.
- Kaneloni s šunko in sirom.
- Slastna mrežna pečenka.
- Oslič pečen v pečici skupaj z blitvo.
- Pečena piščančja prsa iz pečice.
- Telečja rebra iz pečice.
- Telečja rebra na posteljici iz zelenjave.
- Kuhanje domače šunke.
- Kuhanje prekajenega svinjskega jezika.
- Kuhanje domačih mesenih prekajenih klobas.
Potice in novoletni piškoti za boljše obloženo mizo in bolj svečano razpoloženje.
- Potratna potica.
- Sadna potica z nadevom iz hrušk.
- Hitro pripravljena orehova potica.
- Drobnjakova potica.
- Pehtranova potica.
- Medenjaki s sladkornim premazom.
- Salovčki – žepki z marmelado.
- Krhki piškoti iz testomata.
- Čokoladni medenjaki s snegom.
- Piškoti -marmeladne tortice.
- Pecivo lene gospodinje z borovnicami.
Hrana za po praznikih, da bomo spravili svoje telo v ravnovesje za lažjo, čistilno prehrano.
- Sarme s kislim zeljem.
- Kisla repa po kmečko.
- Kmečko kislo zelje.
- Sladko zelje z mesom.
- Tradicionalni segedin ali golaž s kislim zeljem.
- Zdravilna prežganka.
- Ajmoht – piščančja obara z vodnimi žličniki.