Nataša Bešter – Kruh po Beštrovo
Print Friendly, PDF & Email

Natašo Bešter smo v naši rubriki Znani Slovenci kuhajo že spoznali.

Natašo (njen soprog Dino se namreč skriva v ozadju, za kamero) mnogi poznate prek malih ekranov, saj nas kot voditeljica oddaje 4 Tačke razveseljuje že vrsto let. Letos bo na sporedu tudi jubilejna, 400. oddaja! Sta tudi ustvarjalca oddaje Za zdravje, kjer skupaj z zanimivimi gosti ponujata najrazličnejše nasvete za zdrav življenjski slog.

Zakonca Nataša in Dino sta prava gurmana, saj uživata v dobri in okusni hrani. A velik povdarek dajeta tudi temu, da se prehranjujeta zdravo. Ni skrivnost, da Nataša in Dino rada vrtnarita in tako na svojem vrtu že 40 let pridelujeta svojo, ekološko zelenjavo, ki jo vsakodnevno uporabljata pri pripravi domačih jedi. Pa tudi njuni kosmatinki, Hana in Zoya zelo radi prigrizneta malo zelenjave, ki jima jo ponudita.
A, ker Nataša in Dino prisegata na zdravo, domačo hrano skozi celo leto, kar nekaj pridelka vložita in ga predelata v pestro in raznoliko ozimnico, tako, da imata košček sonca z njunega vrta vedno pri roki.

Iz kvalitetnih sestavin pa Nataša rada speče tudi domač kruh. Tokrat Nataša z nami deli recept za ‘kruh po Beštrovo’, ki je izjemno enostaven za pripravo, a tudi zelo okusen. Pravzaprav bi lahko rekli, da gre za kruh brez gnetenja. Skorja je ravno prav hrustljava, sredica pa mehka. Z  različnim kombiniranjem moke boste dobili vsakič drugačen, a vedno okusen kruh. Priznam, mene je ta kruh očaral, verjamem, da bo tudi vas, zato le zavihajte rokave, in naj po domačem kruhu po Natašinem receptu zadiši tudi pri vas.

Nataša Bešter ter Hana in Zoya.

Za kruh po Beštrovo potrebujete:

  • 1,5 kg poljubne moke (glej opombo)
  • 3 zavojčki suhega kvasa (3-krat po 7 g)
  • 5 žličk soli (ali po okusu)
  • 3 žličke sladkorja (Nataša uporabi kokosov sladkor, jaz sem uporabila rjavega)
  • 1,2 l vode
  • 40 ml olja (npr.: olivnega)
  • indijski trpotec (po želji, ni obvezen)
  • malo masla (okoli 20 g) za premaz
  • poljubna semena za posip (niso obvezna)

V kolikor boste uporabili brezglutensko moko, dodajte še:

  • chia semena
  • 3 cela jajca
Opomba

Uporabite lahko katerokoli moko. Moke med seboj lahko tudi mešate v poljubnem razmerju. Jaz sem tokrat kruh spekla iz mešanice ržene, pirine polnozrnate in pirine bele (iz kalčkov) moke. Razmerje je bilo 1:1:1. Ni pa nujno. Lahko je povsem drugačno razmerje.

Moke, ki so brez glutena so npr.: ajdova, koruzna, prosena, kvinojina, moka zemeljskih mandljev,…

Potrebovali pa boste tudi:

  • kuhinjsko tehtnico
  • leseno kuhalnico
  • večjo posodo za vzhajanje testa s pokrovom
  • gostejše kuhinjsko cedilo
  • papir za peko,
  • pekač (tisti, ki pride s pečico; lahko tudi kakšen drug)
  • pečico
  • bombažno kuhinjsko krpo (naj ne bo oprana z mehčalcem)
  • kozico in štedilnik
  • čopič za mazanje

Nataša kruh po Beštrovo speče takole

Najprej odmerimo izbrano moko (v mojem primeru je to 500 g pirine polnozrnate moke, 500 g moke iz pirinih kalčkov, 500 g ržene moke). Vi lahko izberete katero koli kombinacijo. Lahko pa tudi zgolj eno vrsto moke. Moko s pomočjo cedila presejemo v večjo posodo, v kateri bomo pripravili testo za kruh in ga tudi pustili vzhajati.

K moki dodamo sol, sladkor in suh kvas (3 zavojčki). Če boste uporabili brezglutensko moko, dodajte še 3 jajca in chia semena. Vse skupaj s kuhalnico premešamo, nato pa dolijemo vodo in olje (jaz sem uporabila olivno olje).

Vse skupaj premešamo, da dobimo testo in pokrijemo posodo s pokrovom. V kolikor takšne posode s pokrovom nimate, seveda lahko uporabite tudi folijo za živila ali alu folijo, vendar, ker Nataša skrbi tudi za okolje, predlagam, da vsi sledimo njenemu zgledu in namesto folije uporabimo pokrov.

Tako, prvi korak pri pripravi kruha brez gnetenja po Beštrovo je končan. Vse skupaj pustimo čez noč oziroma okoli 12 ur, da vzhaja.

Testo po 12 urah (lahko tudi kakšno uro, dve manj ali več) izgleda takole.

Pripravimo si delovno površino in jo posujemo z moko (jaz sem za to uporabila polnozrnato pirino). Pripravimo si tudi pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. Maslo v kozici stopimo.

Testo kipnemo na delovno površino.

S pomokanimi rokami na hitro oblikujemo tri manjše hlebčke (lahko tudi enega velikega ali pa se poigrajte in naredite žemljice). Hlebčke denemo na pekač, obložen s papirjem za peko, jih premažemo z maslom, ki smo ga stopili in po želji potresemo s poljubnimi semeni. Ni pa nujno. Semena lahko, če želite zamesite v samo testo (v prvem koraku, ko skupaj zmešate suhe sestavine).

Pokrijemo s krpo in jih pustimo vzhajati 30 minut. Medtem segrejemo pečico na 220 °C (klasična peka).

Vzhajane hlebčke kruha pečemo na 220 °C 40 do 45 minut, zadnjih 10 minut lahko temperaturo v pečici zmanjšate na 200 °C. Po tem, ko je kruh po Beštrovo pečen, ga zavijemo v kuhinjsko krpo (jaz sem ga položila še na rešetko) in ga pustimo, da se ohladi.

Opomba avtorice

Čas peke in temperaturo prilagodite tudi glede na moč vaše pečice, jaz sem kruh po Natašinem receptu pekla na 200 °C 40 minut.

Preostane nam le še, da ga razrežemo in uživamo v njegovem okusu, kajti tako dober je, da tekne kar sam, brez vseh dodatkov.

Naj vam tekne, Nataši pa iskrena hvala za recept.

Preberite tudi: Nataša Bešter – brancin z zeliščno polento.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor