Pirin kruh s kardamomom
Pirin kruh s kardamomom je slasten in dišeč kruh s hrustljavo skorjico in mehko sredico. Posebno aromo mu daje začimba kardamom, ena najbolj prestižnih in cenjenih začimb na svetu. Kruh s kardamomom izvira iz Švedske, kjer ga postrežejo za zajtrk. H kruhu se odlično podajo vse vrste slanih namazov.
Pirin kruh s kardamomom – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- večja skleda
- čista kuhinjska krpa
- merilna posoda za tekočine
- lonček
- majhna skledica
- jedilna žlica
- čajna žlička
- metlica za stepanje
- kuhalnica
- peki papir
- pekač in pečica
Pirin kruh s kardamomom – sestavine:
(za 500 g kruha)
- 350 g pirine moke
- 2 dl mlačnega sojinega mleka
- 1 jedilna žlica mletih lanenih semen
- 1 jedilna žlica sladkorja
- 1/4 čajne žličke soli
- 5 g suhega kvasa
- 40 g olja
- 1 čajna žlička mletega zelenega kardamoma
Pirin kruh s kardamomom – priprava:
V večjo skledo odmerimo vse suhe sestavine (razen moke) in jih premešamo z metlico za stepanje.
Prilijemo mlačno sojino mleko in olje. Premešamo z metlico za stepanje.
Dodamo moko in previdno premešamo s kuhalnico.
Testo gnetemo 10 minut, nato ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 1 uro oz. dokler se testo ne podvoji.
Po 1 uri testo prestavimo na pomokano površino in ga razdelimo na 3 čimbolj enako velike dele. Iz vsakega kosa testa zvaljamo približno 40 cm dolg trak.
Iz trakov spletemo kito, jo prestavimo na pekač, ki smo ga prej obložili s peki papirjem. Kito pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 30 minut.
Pečico segrejemo na 180 °C. Kruh pečemo od 30-40 minut v predhodno segreti pečici.