Pirin kruh s kardamomom
Print Friendly, PDF & Email

Pirin kruh s kardamomom je slasten in dišeč kruh s hrustljavo skorjico in mehko sredico. Posebno aromo mu daje začimba kardamom, ena najbolj prestižnih in cenjenih začimb na svetu. Kruh s kardamomom izvira iz Švedske, kjer ga postrežejo za zajtrk. H kruhu se odlično podajo vse vrste slanih namazov.

pirin-kruh-s-kardamomomPirin kruh s kardamomom – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • večja skleda
  • čista kuhinjska krpa
  • merilna posoda za tekočine
  • lonček
  • majhna skledica
  • jedilna žlica
  • čajna žlička
  • metlica za stepanje
  • kuhalnica
  • peki papir
  • pekač in pečica

Pirin kruh s kardamomom – sestavine:

(za 500 g kruha)

  • 350 g pirine moke
  • 2 dl mlačnega sojinega mleka
  • 1 jedilna žlica mletih lanenih semen
  • 1 jedilna žlica sladkorja
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 5 g suhega kvasa
  • 40 g olja
  • 1 čajna žlička mletega zelenega kardamoma

Pirin kruh s kardamomom – priprava:

V večjo skledo odmerimo vse suhe sestavine (razen moke) in jih premešamo z metlico za stepanje.

pirin-kruh-s-kardamomomPrilijemo mlačno sojino mleko in olje. Premešamo z metlico za stepanje.

pirin-kruh-s-kardamomomDodamo moko in previdno premešamo s kuhalnico.

pirin-kruh-s-kardamomomTesto gnetemo 10 minut, nato ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 1 uro oz. dokler se testo ne podvoji.

pirin-kruh-s-kardamomomPo 1 uri testo prestavimo na pomokano površino in ga razdelimo na 3 čimbolj enako velike dele. Iz vsakega kosa testa zvaljamo približno 40 cm dolg trak.

pirin-kruh-s-kardamomomIz trakov spletemo kito, jo prestavimo na pekač, ki smo ga prej obložili s peki papirjem. Kito pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 30 minut.

pirin-kruh-s-kardamomomPečico segrejemo na 180 °C. Kruh pečemo od 30-40 minut v predhodno segreti pečici.

pirin-kruh-s-kardamomomUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor