Konopljin kruh iz kruhomata
Print Friendly, PDF & Email

Konopljin kruh ima svojevrsten poln okus, ki rahlo greni in ima okus po oreščkih. Odličen je skupaj s skuto, avokadom, sirom, jogurtom … lahko pa ga pojemo tudi samostojno. Okusen zdrav kos kruha si lahko pripravite sami in lahko ga obogatite z raznimi semeni in dodatki. Najpomembnejše pa je, da boste vedeli, kaj vaš  kruh vsebuje. Za hitrejšo in enostavnejšo pripravo pa jaz uporabim, kar aparat za peko kruha, ki sam vse naredi, jaz le točno odmerim in odtehtam sestavine, izberem pravi program in počakam, da se kruh speče in po vsej hiši zadiši. Konopljin kruh je rahlo zelene barve zaradi konoplje. Če pa želite, lahko iz sestavin iz tega recepta, ročno zgnetete testo, ga pustite vzhajati in spečete hlebček konopljinega kruha v pečici.

konopljin-kruh-iz-kruhomata

Konopljin kruh iz kruhomata – pripomočki:

 • stroj za peko kruha
 • tehtnica
 • merica za merjenje tekočine
 • žlica

Konopljin kruh iz kruhomata – sestavine:

 • 400 g črne moke tip 1100
 • 100 g polnozrnate pšenične moke
 • 60 g polnovredne konopljine moke
 • 10 g soli
 • 10 g sladkorja
 • 7 g suhega kvasa
 • 400 ml vode
 • 1 jušna žlica deviškega oljčnega olja

Konopljin kruh iz kruhomata – priprava:

Za peko konopljinega kruha najprej odmerimo in damo v posodo vodo in olje. Potem odtehtamo sol in sladkor, da se lepo počasi stopita v vodi.

konopljin-kruh-iz-kruhomata

Nato odtehtamo črno moko, potem polnozrnato in nazadnje še konopljino moko. Ne pozabite na koncu dodati kvas, ki povzroči kvasovke, da je kruh bolj rahel.

konopljin-kruh-iz-kruhomata

Program za peko kruha nastavimo na polnozrnat kruh, ki ima gnetenje, mirovanja, predgretje za vzhajanje in pečenje za polnozrnato testo za kruh. Ta program uporablja daljše predgretje, da lahko žito vsrka vodo, nabrekne in testo vzhaja. S temi sestavinami je pečen kruh bolj nasiten in ima edinstven okus, zato vam priporočam, da si ga pripravite in uživate v njegovih okusih.

Beseda o ...

Črna pšenična moka tip 1100 je glede hranilnih vrednosti visoko kvalitetna moka; zaradi visoke vsebnosti vitaminov, mineralov in še posebej zaradi vlaknin. Kruh iz črne pšenične moke je polnega okusa in bolje zadržuje vlago.

Polnozrnata pšenična moka vsebuje celo zrnje pšenice in ni osiromašena. Zato vsebuje vitamina B in E, vsebuje vlaknine, magnezij, cink in železo. Najpomembnejše pa je, da nima dodanih kemikalij za beljenje. Polnozrnata pšenična moka zaradi blagodejnih snovi znižujejo tveganje za srčne bolezni, visok krvni tlak in holesterol.

Konopljina moka je narejena iz mletih semen konoplje in lahko jo uporabljamo za peko kruha v razmerju z drugo moko. Vsebuje vitamine in veliko vlaknin za ugodnejšo prebavo in tudi zniževanje holesterola.

konopljin-kruh-iz-kruhomata

Dober tek vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 18 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor