Najboljši ajdov kruh z orehi
Print Friendly, PDF & Email

Včasih sem ajdov kruh z orehi občasno kupila  v trgovini. Občasno pravim zato, ker je pregrešno drag. Sicer je tudi zelo dober, ampak vseeno je predrag. Zaradi tega in tudi zato, ker imam najraje domače, sem se odločila, da skušam ajdov kruh z orehi narediti kar sama. Ko sem ga prvič pripravila, sem bila malo skeptična, ali bo res tako okusen kot trgovinski. Končni rezultat je bil … Presenetljivo dober! Moj je še boljši od trgovinskega, zato mu pravim najboljši ajdov kruh z orehi. Ima vrsto prednosti: je domač, izrazito dober, cenovno sprejemljiv in povrh vsega še zdrav. Več si pa ne moremo želeti, kajne? 🙂 Če ga še niste, ga poskusite – speči in (po)jesti.

Najboljši ajdov kruh z orehi

Pripomočki za ajdov kruh z orehi:

  • štedilnik
  • kozica
  • ponev
  • kuhalnica
  • pult za gnetenje ali kuhinjski robot z nastavki za pripravo testa
  • pekač
  • pečica
  • kuhinjska krpa
  • peka papir
  • posodi
  • kuhinjska deska
  • nož za rezanje oz. sekljanje

Sestavine za ajdov kruh z orehi:

  • 500 g ajdove moke
  • 400 g pšenične bele moke
  • okrog 650 ml vrele vode
  • 2 čajni žlički himalajske soli
  • 5 jušnih žlic oljčnega olja
  • 2 čajni žlički rjavega sladkorja
  • 1,5 do 2 vrečki suhega kvasa
  • dve pesti orehov

Postopek za pripravo ajdovega kruha z orehi:

Ajdovo moko damo v posebno posodo. Medtem v kozici zavremo vodo.

Najboljši ajdov kruh z orehi

Ajdovo moko prelijemo z 0,5 l vrele vode. Preostanek vode shranimo za pozneje.

Najboljši ajdov kruh z orehi

Orehe na grobo sesekljamo.

Najboljši ajdov kruh z orehi

V ponvici jih na hitro prepražimo (brez olja, kar na suho).

Najboljši ajdov kruh z orehi

V drugo posodo damo belo moko, sol, rjavi sladkor, kvas.

Najboljši ajdov kruh z orehi

K temu dodamo še ohlajeno namočeno ajdovo moko in olje.

Najboljši ajdov kruh z orehi

Mešamo s kuhalnico ali s pomočjo kuhinjskega robota. Postopoma dodajamo preostanek vode in po potrebi lahko še malo vode, a počasi, da je ne bo preveč. Ne gnetemo predolgo in premočno, saj bo zmes postala preveč nehomogena in se bo lepila na posodo ter prste. Malo jo pomokamo, posodo pokrijemo in nekje 45 do 60 minut pustimo vzhajati, dokler se ne podvoji.

Najboljši ajdov kruh z orehi

Zdaj dodamo prepražene orehe in premešamo.

Najboljši ajdov kruh z orehi

Prenesemo na pekač, ki smo ga obložili s peka papirjem. Malo pomokamo. Po vrhu ga z nožem malo zarežemo, da naredimo nekakšno “mrežo”.

Najboljši ajdov kruh z orehi

Pokrijemo in pustimo še malo vzhajati. Nato prižgemo pečico in kruh pečemo na temperaturi 185 stopinj Celzija nekje 45 minut. Čas in temperatura sta odvisna tudi od pečice. Če se vam ne bo zdel povsem pečen, ga pecite še pet minut dlje, a nikar ne pretiravajte, da ne bo trd.

Najboljši ajdov kruh z orehi

Ajdov kruh z orehi nato prestavimo na kuhinjsko krpo. Z njo ga pokrijemo in malo ohladimo, čeprav je res težko čakati, ko pa tako omamno diši. 🙂

Najboljši ajdov kruh z orehi

Kmalu ga že lahko narežete in uživate v domačem ajdovem kruhu z orehi. Mmm, neprecenljivo!

Najboljši ajdov kruh z orehi

Ajdov kruh z orehi je tako dober, da ga lahko jeste kar samega, sploh ne rabi kakega dodatka. Po eni strani je kar škoda, da njegov poln in edinstven okus prekrivamo s kakšnimi namazi in podobnim.

Najboljši ajdov kruh z orehi

Želim vam dober tek!

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.4]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor