Domači kruh
Print Friendly, PDF & Email

Brez kruha ne gre preprosto zato, ker je dober. Jaz ga rada pečem doma. Vseh vrst, iz različnih mok. Domači kruh iz bele moke je mehak, obstojen, zadovoljstvo ti da že, ko ga pripravljaš. V tej različici sem ga oblikovala v sončnico, lahko pa ga oblikujete v manj zahtevno obliko hlebca ali štruce. Ni lepšega, ko vaš dom preplavi vonj po sveže pečenem domačem kruhu.

Pripomočki za pripravo domačega kruha:

  • skleda za pripravo testa
  • posoda za pripravo kvasnega nastavka
  • posodica za razžvrkljanje jajca
  • žlica
  • nož
  • čopič za premaz
  • električni mešalnik
  • kuhinjska tehtnica
  • kuhinjska krpa
  • pekač – klasičen, ki pride s pečico
  • 2 kosa peki papirja

Sestavine za pripravo domačega kruha

Za okoli 1,5 kg kruha:

  • 800 g večnamenske moke
  • 2,5 dl mleka
  • 1,2 dl olja (oljčnega)
  • 2 jajci
  • 1 velika žlica sladkorja
  • 30 g kvasa
  • 20 g soli
  • nekaj žlic olja za premaz
  • žlica mešanih semen (sončnična, lanena, sezamova, …)

Postopek priprave domačega kruha

Najprej pripravimo kvasni nastavek. Mleko, v katerega smo dali žlico sladkorja, v primerni posodi segrejemo na 40 stopinj Celzija. Vanj nadrobimo kvas in pustimo 10 minut.

V skledo damo moko, posolimo. Naredimo jamico in vanjo zlijemo vzhajan kvas in grobo zagrebemo. Dodamo olje in premešamo. V skodelici razžvrkljamo dve jajci in ponovno zlijemo v skledo in zagrebemo. Dve žlici stepenega jajca si pustimo za premaz.

Z električnim mešalnikom zamešamo domači kruh. Idealno pripravljeno testo dobimo takrat, ko le-to odstopa od sklede.

Na pomokani površini razrežemo testo na 9 enakih delov. Pri tem si pomagamo s kuhinjsko tehtnico. Oblikujemo kroglice in jih polagamo na peki papir. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo počivati 45 minut.

Po vzhajanju vzamemo 4 kroglice in jih na pomokani površini razvaljamo v kroge, premera do 20 cm. Polagamo jih enega na drugega in vmes na tanko premažemo z oljem. Vrhnja plast ostane nenamazana.

Plasti testa položimo na peki papir in prerežemo vodoravno, navpično in diagonalno, vendar ne do konca roba kroga. Plasti testa (cvetne liste) obrnemo navzven.

Enak postopek uberemo z naslednjimi 4-imi kroglicami, torej razvaljamo, premažemo z oljem, in polagamo enega vrh drugega (zadnja plast ostane nenamazana), vendar jih prerežemo do konca, kot prikazuje spodnja slika. Vsak cvetni list obrnemo preko svoje osi in pri tem plasti testa med seboj rahlo ločimo.

Z notranje strani jih polagamo v venček med dva že obstoječa cvetna lista. Na sredino postavimo še 9. kroglico. Domači kruh premažemo z jajcem in na sredinsko kroglico potresemo semena. Ponovno pustimo vzhajati 45 minut.

Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija in pečemo 45 minut na klasičen način. Kruh položimo v pečico že med segrevanjem, nekako pri 100 stopinjah Celzija.

Opomba avtorice
Iz navedenih sestavin lahko spečemo tako hlebec, štruco, bombetke, kot žemljice, … Postopek je do vključno zamesitve enak s tem, da testo pustimo vzhajati v pomokani skledi, pokritega s krpo, približno 45 minut. Po tem času ga stresemo na pomokano delovno površino in oblikujemo v želeni končni izgled. Postavimo v pekač in ponovno pustimo vzhajati 30-45 minut. Ponovno vzhajanega premažemo z jajcem dodamo semena po izbiri in pečemo po enakem postopku, kot domači kruh v obliki sončnice.

Malce več truda je potrebnega za izdelavo domačega kruha v obliki sončnice, je pa užitek ob pogledih gostov katerim ga postrežemo, tega vreden.

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast je tudi tek, zato se veliko gibljem v naravi. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delajo pes Rubama, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor