Bagete – hrustljave zunaj, mehke znotraj
Print Friendly, PDF & Email

Bagete so tipična francoska vrsta kruha. Značilna je hrustljava skorja in mehka notranjost. Ko jih prelomimo oziroma narežemo zaslišimo čudovit zvok. Odlično se ujemajo z maslom, marmelado, zeliščnimi namazi ter poleg enolončnic in podobno. Priprava je zelo preprosta in hitra, le vzhajanje vam bo vzelo nekoliko več časa.

Pripomočki za bagete:

  • skleda
  • kuhalnica
  • folija za živila
  • krpa
  • velik pekač (ki ga dobimo pri nakupu pečice)
  • peki papir
  • kuhinjske škarje
  • manjši globok pekač
  • kuhinjske rokavice

Sestavine za 4 bagete:

  • 350 ml vode sobne temperature
  • 1/4 žličke suhega kvasa
  • 2 žlički soli
  • 500 g moke

Postopek priprave baget:

V skledo damo vodo in kvas ter dobro premešamo. Nato dodamo še sol in moko.

Bagete-1

Pričnemo z mešanjem sestavin s pomočjo kuhalnice. Mešamo, dokler ne dobimo povezane kepe, ki mora biti precej lepljiva.

Bagete-2

Skledo prekrijemo s folijo za živila in krpo. Postavimo jo na toplo mesto in pustimo, da testo vzhaja. Vzhajamo ga dokler se količina ne podvoji (približno 6 ur).

Bagete-3

Pripravimo si pekač. Nanj položimo peki papir ter ga posujemo z moko (lahko tudi s koruznim zdrobom).

Bagete-4

Desko oziroma delovno površino na kateri bomo oblikovali bagete, dobro pomokamo. Nanjo položimo vzhajano testo ter ga po vrhu pomokamo.

Bagete-5

Pomokamo si tudi roke in na hitro oblikujemo velik pravokotnik. Razdelimo ga na 4 dele.

Bagete-6

Vsak pravokotnik nato oblikujemo v bageto.

Primemo spodnji rob pravokotnika in ga zarolamo (podobno kot rolado).

Bagete-7

Z rokami ga razvaljamo (podobno kot pri pripravi njokov), tako da dobimo ozko bageto, dolgo malenkost manj kot pekač.

Bagete-8

Preložimo jo na pekač in jo s kuhinjskimi škarjami zarežemo vsakih nekaj centimetrov. Vrhove, ki pri tem nastanejo, nežno potlačimo s prstom.

Bagete-9

Enako naredimo s preostalimi tremi bagetami (na enem pekaču stojijo po dve bageti). Malenkost jih pomokamo ter pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhajajo dokler se volumen ne podvoji (približno eno uro do uro in pol).

Rešetko nastavimo v pečici na najnižjo možno vodilo. Nanjo položimo manjši globok pekač.

Pečico segrejemo na 230°C.

Ko so bagete vzhajane izgledajo nekako tako, kot na spodnji sliki.

Bagete-10

Bagete položimo v segreto pečico na srednjo višino. V pekač na rešetki vlijemo približno liter hladne vode in pečico hitro zapremo. Pri tem nujno uporabimo kuhinjske rokavice (po možnosti imamo tudi dolge rokave), saj nas v nasprotnem primeru lahko speče para.

Bagete pečemo 25 – 30 minut.

Bagete-11

Ko so bagete pečene jih vzamemo iz pečice. Preložimo jih na desko ali kaj podobnega in počakamo, da se ohladijo.

Pripravljene bagete razrežemo ali kar nalomimo. Pri tem bomo slišali čudovit zvok, ki nam ponazarja njihovo hrustljavost.

Dober tek. 🙂

Bagete-12

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor