Kruh s sirotko
Kruh je osnovno živilo, brez katerega si ne znamo predstavljati našeg vsakdana. Poznamo veliko različnih vrst kruha, ena od različic pa je tudi kruh, katerega zamesimo s sirotko. Sirotka je že sama po sebi krepčilna hrana, ki uravnava presnovo, s svojimi kakovostnimi sestavinami pa omogoča hitrejšo obnovo celic. Sirotka nastane pri sirjenju mleka (glej: Domača skuta). Kruh, katerega namesto z vodo, zamesimo s sirotko, ima posledično večji pozitivni učinek na naš organizem. Seveda, pa je tudi okus tisti, ki šteje. Okus je odličen, struktura kruha pa penasta in rahla.
Kruh s sirotko – pripomočki
- posoda za gnetenje
- posodica za kvas
- majhna čajna žlička
- velika jušna žlica
- pekač
- papir za peko
- pečica (klasična)
Kruh s sirotko – sestavine
- 1 kg mehke bele moke (ali druge)
- 42 g svežega kvasa (1 zavojček)
- 1 žlička sladkorja
- 2 žlički soli
- 6 dl sirotke (domača skuta)
- 3 žlice olivnega olja
- 2 žlice mleka za premaz
Kruh s sirotko – postopek
V posodico nalijemo 1 dl mlačne sirotke, zdrobimo kvas in dodamo sladkor ter vse skupaj premešamo. Postavimo na toplo, da kvas naraste.
Narasli kvas vlijemo v moko, dodamo preostalo mlačno sirotko ter olje in zamesimo testo. Testo pustimo vzhajati na toplem približno 45 minut oz. toliko časa, da naraste.
Testo postavimo na toplo in ga pustimo vzhajati približno 45 minut, da lepo naraste.
Ko testo podvoji volumen ga dobro pregnetemo, oblikujemo hlebček, položimo v pekač in postavimo na toplo, da še enkrat vzhaja, približno 20 minut.
Površino hlebčka premažemo z mlekom, naredimo reze in položimo v vnaprej ogreto pečico na 180 stopinj Celzija (klasična pečica). Pečemo približno eno uro, odvisno od tega, kako zapečeno skorjo želimo imeti.
Ko je kruh pečen, ga postavimo na mrežico in pustimo, da se ohladi.
Tako dišeč, tako hrustljav, tako dober! Dober tek!