Odličen kruh izpod peke
Print Friendly, PDF & Email

Poletje je in marsikje že diši po dobrotah iz žara, ali izpod peke. Kruh izpod peke, je res odličnega in posebnega okusa, skorja postane čudovito hrustljava in sredica ostane nežno mehka. 😀 Priporočam vsem!

odlicen-kruh-izpod-peke-1

Kruh izpod peke – pripomočki:

  • velika skleda
  • skodelica
  • merica za tekočine
  • kuhinjska tehtnica
  • kuhalnica
  • čajna žlička
  • kozica za pečenje izpod peke
  • pripomoček za prestavljanje žerjavice/kovinska lopatica
  • kuhinjska krpa
  • kurišče
  • drva za kurjavo
  • vžigalice

Kruh izpod peke – sestavine:

  • 1 kg gladke bele moke
  • 3 žlice olivnega olja, ter olje za namastitev kozice za izpod peke
  • 6 dl vode
  • 1 dl mleka
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 3 čajne žličke soli
  • 1 kocka svežega kvasa (cca 40 g)

Kruh izpod peke – postopek:

Najprej na primernem kurišču zakurimo ogenj, ki naj gori dobro uro do dve, oz. dokler ogenj ne pogori in nam ostane od njega samo žerjavica.

odlicen-kruh-izpod-peke-7

Med tem pripravimo testo za kruh. V skodelico zlijemo mlačno mleko, vanj nadrobimo svež kvas, ter mu dodamo sladkor. Premešamo in pustimo 10 minut, da kvas vzhaja.

odlicen-kruh-izpod-peke-2

V skledo stresemo moko, dodamo ji sol in jo premešamo s kuhalnico, da se sol dobro prekrije.

odlicen-kruh-izpod-peke-3

Ko je kvas vzhajal, ga zlijemo v moko.

odlicen-kruh-izpod-peke-4

Moki nato dodamo še vodo in 2 žlici olivnega olja, ter vse skupaj zamesimo v gladko testo. Če se vam zdi, da je testo premokro, mu dodajte malo moke. Testo mora biti precej mehko, vendar, se ne sme lepiti ne prste. Testo v skledi, premažemo z žlico olivnega olja.

odlicen-kruh-izpod-peke-6

Pokritega s kuhinjsko krpo, pustimo vzhajati 30-45 minut. Kozico za pečenje izpod peke, postavimo v bližino ognja, da se ta nekoliko ogreje. Ko je testo dobro vzhajalo, ga kipnemo v pomaščeno kozico za pečenje izpod peke. Oblikujemo ga po želji, ter kozico pokrijemo s svojim pokrovom.

odlicen-kruh-izpod-peke-8

odlicen-kruh-izpod-peke-9

Če ima vaša kozica nogice, torej je rahlo dvignjena od tal, kot ta na sliki, potem kozico položimo nad žerjavico, ki naj je bo ravno prav, tako da, je med žerjavico in kozico malenkost zraka. Žerjavica se ne sme dotikati kozice, po celotnem dnu. Če vaša kozica nima nogic, potem pustite le malo žerjavice, predenj boste kozico postavil na žerjavico, v kurišču.

odlicen-kruh-izpod-peke-10

Ko je kozica že na svojem mestu, na njen pokrov, s kovinsko lopatico, ali drugim pripomočkom, položimo žerjavico.

odlicen-kruh-izpod-peke-11
Žerjavica pod in nad kozico, za pečenje izpod peke.

Kruh po 15-ih minutah odkrijemo, da preverimo, če se lepo peče. Če po 15-ih minutah že rjavi, mu na vrh, nato dodamo malo manj žerjavice. Kruh naj se peče eno uro, ter naj ima, ko je pečen, po vrhu lepo zlato rjavo skorjico.

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor