Banane
Print Friendly, PDF & Email

Banane so rumen podolgovat, rahlo upognjen sadež, ki ga pogosto kupujemo in jemo, uporabljamo pa ga tudi v kulinariki, najpogosteje pri pripravi sladic. Pogosto je tudi ena izmed prvih živil, ki jo ponudimo dojenčku, ko začnemo uvajati gosto hrano.

Ta vrsta sadja v naših krajih ne raste (posamezniki jo gojijo za lastno porabo), zato jo uvažamo. Kljub temu jo najdemo na policah še tako majhne trgovine in lahko bi rekli, da spada med najbolj poznane in priljubljene sadeže. Na tržišču je že dolgo glavna sorta cavendish, najdemo pa tudi npr. baby banane.

Banana ima sladek okus, ki se z zrelostjo sadeža še stopnjuje. Preden banana dozori, je olupek zelene barve (obstajajo pa tudi vrste, kjer je olupek rdeč ali vijoličen), ob zorenju postaja rumen, kasneje pa dobiva rjave pike. Taka banana je še vedno užitna, če ni tudi v notranjosti rjava in nagnita, je pa precej bolj mehka in sladka kot pred visoko zrelostjo. Bananin olupek ni užiten, zato ga odstranimo in zaužijemo le notranjost sadeža. Banane rastejo v šopih na drevesih in spadajo med sadeže, ki zorijo tudi po tem, ko jih odtrgamo. Idealno je, da banane hranimo na sobni temperaturi, ob zorenju pa sproščajo plin etilen, ki povzroči, da tudi drugo sadje v bližini dozori hitreje, kot bi sicer.

Banane imajo veliko pozitivnih vplivov na naše zdravje, med drugim naj bi lahko izboljšale prebavo, pomagale pri izgubljanju telesne teže, saj nam dajejo občutek sitosti in nam dajejo energijo. Podpirajo tudi zdravje srca, lahko pomagajo pri zgagi, jutranji slabosti, PMS-ju, kadar imamo slab dan, nam lahko dvignejo razpoloženje, pomagale pa naj bi celo pregnati mačka.

Že po okusu vemo, da banane vsebujejo sladkor, torej ogljikove hidrate. Vsebujejo tudi kalij in mangan ter vitamina B6 in C. So tudi dober vir vlaknin. Zaradi naravno prisotnih sladkorjev in sladkega okusa jih lahko uporabimo za sladkanje sladic in se tako izognemo prečiščenemu belemu sladkorju.

Banane so odlične tudi kot nadomestek jajc. Uporabimo jih tako, da jih pretlačimo z vilicami. Nastala kaša nas po teksturi spominja na jajčni beljak, zato jo lahko uporabimo za vezavo v različnih jedeh, kot so palačinke, piškoti in peciva, kar je dobra novica za vse, ki ne uživajo jajc.

Tudi v naši bazi imamo lepo zbirko receptov, ki vključujejo banane. Sledi obširen seznam po kategorijah.

Banane kot glavna sestavina sladice

  1. Banana split.
  2. Ocvrte banane.
  3. Banana s cimetom.
  4. Mini bananini sendviči.
  5. Pečene banane s čokolado.
  6. Bananin mousse.
  7. Pečene banane z medom in mandlji.
  8. Bananine ladjice s čokoladnim namazom.
  9. Čokoladno – bananina roža s kokosom.

Torte

  1. Torta s popečenimi bananami in čokoladno smetano.
  2. Bananina torta s skutino kremo.
  3. Jabolčno bananin cheesecake.
  4. Presna lešnikova tortica z banano.

Pecivo

  1. Orehove kocke z bananino kremo in čokolado.
  2. Čokoladno bananine kroglice s kokosom.
  3. Bananine kremne rezine.
  4. Bananina slaščica na hitro.
  5. Bananine rezine z vaniljevo-skutino kremo.
  6. Bananini mafini.
  7. Bananino pecivo.
  8. Najslajše bananine kocke z ovsenimi kosmiči.
  9. Orehovo-bananine kroglice.

Piškoti

  1. Čokoladno bananini piškoti.
  2. Bananini piškoti brez sladkorja.
  3. Ovseni piškoti z banano.

Bananin kruh

  1. Bananin kruh.
  2. Bananin kruh Domna Valiča.
  3. Bananin kruh za najmlajše.
  4. Bananin kruh s pistacijami in pehtranom.
  5. Bananin kruh z datlji in orehi.
  6. Puhast bananin kruh.
  7. Bananino-bučkin kruh.
  8. Brezglutenski bananin kruh za zaljubljene.
  9. Bananin kolač.

Palačinke

  1. Bananine palačinke s kokosovo moko.
  2. Palačinke z banano.
  3. Obrnjene palačinke z božanskimi pečenimi bananami in Nutelo.
  4. Bananine palačinke iz dveh sestavin.

Marmelade

  1. Bananina marmelada – brez sladkorja.
  2. Jagodno borovničeva marmelada z banano.
  3. Češnjeva marmelada z banano.
  4. Marmelada iz borovnic, ribeza in banan.
  5. Jagodna marmelada z banano.
  6. Marmelada čoko-banana (domača nutella).

Smutiji in napitki

  1. Bananin smuti s koruznimi kosmiči.
  2. Osvežilen smuti mango-banana.
  3. Bananino mleko.
  4. Smuti banana-malina.
  5. Nasiten napitek banana – avokado.
  6. Energijski napitek.

Sladoled

  1. Sladoled banana-kaki.
  2. Sladoled banana-malina.
  3. Sladoled banana – cookie (piškotek).
  4. Bananin sladoled s koščki čokolade.

Banane kot nadomestek jajc

  1. Čokoladno-bananin šarkelj brez jajc.
  2. Čokoladno-bananin biskvit.
  3. Skutine palačinke z banano (brez jajc).
  4. Lešnikovo pecivo brez jajc in mleka in z osvežilnim pomarančnim nadevom.
  5. Mini palačinke brez jajc in glutena.
  6. Fit palačinke – brez slabe vesti.
  7. Veganski kokosovi muffini.
  8. Mafini brez jajc.
  9. Veganska jagodna fantazija.

Banane kot nadomestek sladkorja

  1. Lešnikovo pecivo brez moke in sladkorja.
  2. Odlična čokoladna torta brez sladkorja.
  3. Preprosti in zdravi bučni piškoti z mandlji.
  4. Jabolčni zavitek z bučo in makom.
  5. Pisane domače sladoledne lučke – preproste, zdrave in slastne.
  6. Sladki ajdovi polpetki.

Ostale sladice iz banan

  1. Čokoladni kvinojin puding z banano.
  2. Ovseni puding z banano in datlji.
  3. Sladica v kozarcu – mango, banana, piškot.
  4. Najboljša čokoladno-bananina rolada.
  5. Sadna kupa.
  6. Sadna juha za vroče dni.
  7. Sadna nabodala – privlačen in zdrav prigrizek za otroško zabavo.
  8. Sadna nabodala s čokolado.

Če boste banano le olupili in jo pojedli za malico ali pa boste iz nje ustvarili okusno sladico – v vsakem primeru dober tek! 😉

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor