Puhast bananin kruh
Najbrž si težko zamislimo kombinacijo kruha in banane, vendar vas puhast bananin kruh definitivno ne bo razočaral. Poleg banane okusimo tudi ščepec cimeta in vanilje … sedaj se sliši že veliko bolje, kajne? Poskusite, ne bo vam žal.
Puhast bananin kruh – pripomočki:
- večja in manjša plastična posoda
- vilica in žlica
- oster velik nož in majhen nožek
- večja deska
- ročni mešalec
- plastični krožnik
- manjše cedilo
- podolgovat pekač dimenzije 10 x 35 cm
- pečica
Puhast bananin kruh – sestavine:
- 125 g stopljenega masla
- 80 g rjavega sladkorja
- 100 g medu
- 1 vanilin strok ali vanilin sladkor
- 2 jajci
- 3 večje zrele banane
- 225 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička cimeta
Banane olupite in jih na plastičnem krožniku razrežite na kolobarje. Nato jih z vilico pretlačite na srednje velike koščke.
Vzemite večjo plastično posodo in vanjo skozi manjše cedilo presejte moko.
Presejani moki dodajte še žličko cimeta, sode bikarbone in pecilnega praška. Suhe sestavine z žlico premešajte.
V manjši posodi primešajte rjavi sladkor, med in stopljeno maslo. Sestavine z mešalcem penasto vmešajte.
Penasti masi dodajte še dve jajci, ter ponovno mešajte z mešalcem.
Sledi malenkost težji del. V kolikor uporabite vanilin sladkor, ga samo vmešajte v maso. Če pa uporabite vanilin strok, ga položite na desko ter z manjšim nožem zarežite vanj po celotni dolžini. S konico noža izdolbite vanilina semena, ter jih vmešajte masi. Olupek vanilje pa zavrzite ali uporabite tako, da primešate sladkorju, ki ga držite doma v posodici, da dobite sladkor z aromo vanilje, ter uporabljate za različna peciva ali pa ob kavici.
Dodajte predhodno pretlačene banane in mešajte z mešalcem – tokrat na minimalni hitrosti.
Sedaj (še zmeraj držite mešalec na minimalni hitrosti), vmešajte še suhe sestavine, ki jih dodajajte malo po malo.
Končano maso puhastega bananinega kruha vlijte v podolgovat pekač, ki ste ga predhodno namastili z maslom. Z žlico poravnajte maso, da bo povsod enakomerna.
Pečico nastavite na 160°C in pecite 50 – 60 minut. Ali je testo pečeno lahko preverite z zobotrebcem – zapičite v testo in, ko ga potegnete ven, mora biti čist. Zapecite do zlato rjave barve.
Ko bo testo pečeno, ga pustite v modelu še 10 minut, nato pa ga preložite na desko, da se tam ohladi do konca.
Kruh lahko obogatite z raznovrstno marmelado ali Nutello. Postrezite za večerjo, ali pa kar tako kakor prigrizek.
Pa naj vam tekne.