Bananin kruh z datlji in orehi
Print Friendly, PDF & Email

Kadar imam nekaj zelo zrelih banan, iz njih najraje pripravim bananin kruh. To je enostavno pecivo, ki ga pripravimo celo brez mešanja z mešalnikom, v njem pa prevladuje okus po njegovi glavni sestavini – bananah. Včasih naredim osnovno različico, rada pa tudi dodam še kakšno sestavino, ki pecivu doda teksturo in okus. Taki so tudi orehi in datlji, sploh če jih ne sesekljamo preveč, ampak pustimo večje koščke. K preprosto pripravljeni masi za bananin kruh dodamo še datlje in orehe, premešamo, spečemo in že imamo sladico, ki jo pogosto vzamem s sabo, ko se z otrokoma odpravim na pot.

Pripomočki za bananin kruh z datlji in orehi:

  • deska za rezanje
  • nož
  • žlica
  • žlička
  • vilice
  • posoda za mešanje sestavin
  • kozica
  • tehtnica
  • pekač (moj je velikosti 21 x 25 cm)
  • kuhinjski čopič
  • štedilnik
  • klasična pečica

Sestavine za bananin kruh z datlji in orehi:

Za pekač velikosti 21 x 25 cm:

  • 80 g masla
  • 50 g kokosovega sladkorja
  • 60 g medu
  • 350 g zrelih banan (3 večje banane)
  • 200 g polnozrnate moke
  • 1 jajce
  • 1 čajna žlička pecilnega praška iz vinskega kamna
  • 1/2 žličke soli
  • 50 g celih orehov
  • 60 g datljev
  • 1 žlica bele moke za pomokanje pekača

Postopek za bananin kruh z datlji in orehi:

V skledo, v kateri bomo zmešali sestavine za bananin kruh z datlji in orehi, najprej damo banane in jih pretlačimo z vilicami. Dodamo še eno jajce in premešamo, lahko kar z žlico.

K mešanici banan in jajca dodamo 60 g medu in 50 g kokosovega sladkorja ter premešamo. V kozici stopimo 80 g masla in tudi tega vlijemo v maso.

V mešanico za bananin kruh vsujemo 200 g polnozrnate moke, ki ji primešamo pol žličke soli in 1 žličko pecilnega praška iz vinskega kamna.

Sesekljamo orehe in datlje. Če so v datljih še koščice, jih odstranimo in datlje nato nasekljamo.

Pekač namastimo z malo masla (uporabimo tistega, ki ostane v kozici) in ga posujemo z žlico moke. Nato pekač potresemo, da se moka lepo razporedi po celotnem dnu pekača.

Maso za bananin kruh predevamo v pekač in jo lepo razporedimo, pri čemer si pomagamo z žlico.

Pekač postavimo v klasično pečico, ogreto na 170 °C. Bananin kruh z datlji in orehi pečemo približno 25 minut, odvisno od pečice, zato spremljamo, koliko je pečen in čas prilagodimo.

Ko je pecivo pečeno, pekač postavimo na pult in ga pustimo, da se ohladi. Nato ga narežemo na poljubno velike kose in postrežemo.

Ljubiteljem banan bodo všeč tudi te jedi:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor