Umešana jajca s čebulo in šparglji
Letos me na domačem vrtu prvič razveseljujejo tudi šparglji. In, ko je že kazalo, da je konec, jih je še nekaj pokukalo na plan … Ne dovolj za kosilo, ampak povsem dovolj za obrok primeren za zajtrk ali večerjo. In tako sem naredila umešana jajca s čebulo in šparglji, ki so bila prijetna popestritev siceršnji klasiki pri pripravi jajc.
Pripomočki za pripravo umešanih jajc s čebulo in šparglji
- nož in deska za rezanje
- skodelica
- vilica
- ponev
- kuhalnica
- štedilnik
- kuhinjska tehtnica
Sestavine za umešana jajca s čebulo in šparglji
Za 2 osebi:
- 4 jajca
- 1 čebula
- 50 g špargljev (lahko tudi malo več)
- 80 g sira (jaz sem uporabila ementalca)
- sol po okusu
- poper po okus
- malo maščobe za peko
Priprava umešanih jajc s čebulo in šparglji
Šparglje splaknemo pod tekočo vodo in jih osušimo, morebitne olesenele dele odrežemo in jih zavržemo. Šparglje narežemo na tanjše kolobarje. Čebulo olupimo in nasekljamo.
V manjšo skodelico ubijemo jajca, dodamo sol in poper po okusu in jih z vilico dobro razžvrkljamo, da združimo beljake in rumenjake. Dodamo sir, ki ga narežemo na manjše kocke.
Sedaj ponev pristavimo na štedilnik in v njej segrejemo malo maščobe (sama uporabljam arašidovo olje). Ko je ponev dovolj segreta, na njej prepražimo čebulo, toliko, da postekleni. Dodamo narezane šparglje in obe sestavini počasi pražimo, cca. 5-8 minut, da čebula postekleni, malce porumeni in se šparglji zmehčajo. Pražimo na nizki temperaturi, da se čebula in šparglji ne bi preveč zapekli, zasmodili.
Ko sta čebula in šparglji dobro prepraženi, k njima vlijemo razžvrkljana jajca s sirom.
Povišamo temperaturo na štedilniku in počakamo, da jajca nekoliko zakrknejo, nato pa jih s kuhalnico dobro premešamo in mešamo dokler niso pečena.
Pečena umešana jajca s čebulo in šparglji serviramo na krožniku in jih dodamo poljubno zelenjavo (npr. paradižnik) in seveda kruh. Odličen je čebulni kruh z jogurtom ali pirin kruh s kefirjem.
Ljubitelje jedi z jajci vabim, da poskusijo tudi:
Dober tek!