Umešana jajca s čebulo in šparglji
Print Friendly, PDF & Email

Letos me na domačem vrtu prvič razveseljujejo tudi šparglji. In, ko je že kazalo, da je konec, jih je še nekaj pokukalo na plan … Ne dovolj za kosilo, ampak povsem dovolj za obrok primeren za zajtrk ali večerjo. In tako sem naredila umešana jajca s čebulo in šparglji, ki so bila prijetna popestritev siceršnji klasiki pri pripravi jajc.

Pripomočki za pripravo umešanih jajc s čebulo in šparglji

  • nož in deska za rezanje
  • skodelica
  • vilica
  • ponev
  • kuhalnica
  • štedilnik
  • kuhinjska tehtnica

Sestavine za umešana jajca s čebulo in šparglji

Za 2 osebi:

  • 4 jajca
  • 1 čebula
  • 50 g špargljev (lahko tudi malo več)
  • 80 g sira (jaz sem uporabila ementalca)
  • sol po okusu
  • poper po okus
  • malo maščobe za peko

Priprava umešanih jajc s čebulo in šparglji

Šparglje splaknemo pod tekočo vodo in jih osušimo, morebitne olesenele dele odrežemo in jih zavržemo. Šparglje narežemo na tanjše kolobarje. Čebulo olupimo in nasekljamo.

V manjšo skodelico ubijemo jajca, dodamo sol in poper po okusu in jih z vilico dobro razžvrkljamo, da združimo beljake in rumenjake. Dodamo sir, ki ga narežemo na manjše kocke.

Sedaj ponev pristavimo na štedilnik in v njej segrejemo malo maščobe (sama uporabljam arašidovo olje). Ko je ponev dovolj segreta, na njej prepražimo čebulo, toliko, da postekleni. Dodamo narezane šparglje in obe sestavini počasi pražimo, cca. 5-8 minut, da čebula postekleni, malce porumeni in se šparglji zmehčajo. Pražimo na nizki temperaturi, da se čebula in šparglji ne bi preveč zapekli, zasmodili.

Ko sta čebula in šparglji dobro prepraženi, k njima vlijemo razžvrkljana jajca s sirom.

Povišamo temperaturo na štedilniku in počakamo, da jajca nekoliko zakrknejo, nato pa jih s kuhalnico dobro premešamo in mešamo dokler niso pečena.

Pečena umešana jajca s čebulo in šparglji serviramo na krožniku in jih dodamo poljubno zelenjavo (npr. paradižnik) in seveda kruh. Odličen je čebulni kruh z jogurtom ali pirin kruh s kefirjem.

Ljubitelje jedi z jajci vabim, da poskusijo tudi:

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor