Umešana jajca s čebulo in šparglji
Print Friendly, PDF & Email

Letos me na domačem vrtu prvič razveseljujejo tudi šparglji. In, ko je že kazalo, da je konec, jih je še nekaj pokukalo na plan … Ne dovolj za kosilo, ampak povsem dovolj za obrok primeren za zajtrk ali večerjo. In tako sem naredila umešana jajca s čebulo in šparglji, ki so bila prijetna popestritev siceršnji klasiki pri pripravi jajc.

Pripomočki za pripravo umešanih jajc s čebulo in šparglji

  • nož in deska za rezanje
  • skodelica
  • vilica
  • ponev
  • kuhalnica
  • štedilnik
  • kuhinjska tehtnica

Sestavine za umešana jajca s čebulo in šparglji

Za 2 osebi:

  • 4 jajca
  • 1 čebula
  • 50 g špargljev (lahko tudi malo več)
  • 80 g sira (jaz sem uporabila ementalca)
  • sol po okusu
  • poper po okus
  • malo maščobe za peko

Priprava umešanih jajc s čebulo in šparglji

Šparglje splaknemo pod tekočo vodo in jih osušimo, morebitne olesenele dele odrežemo in jih zavržemo. Šparglje narežemo na tanjše kolobarje. Čebulo olupimo in nasekljamo.

V manjšo skodelico ubijemo jajca, dodamo sol in poper po okusu in jih z vilico dobro razžvrkljamo, da združimo beljake in rumenjake. Dodamo sir, ki ga narežemo na manjše kocke.

Sedaj ponev pristavimo na štedilnik in v njej segrejemo malo maščobe (sama uporabljam arašidovo olje). Ko je ponev dovolj segreta, na njej prepražimo čebulo, toliko, da postekleni. Dodamo narezane šparglje in obe sestavini počasi pražimo, cca. 5-8 minut, da čebula postekleni, malce porumeni in se šparglji zmehčajo. Pražimo na nizki temperaturi, da se čebula in šparglji ne bi preveč zapekli, zasmodili.

Ko sta čebula in šparglji dobro prepraženi, k njima vlijemo razžvrkljana jajca s sirom.

Povišamo temperaturo na štedilniku in počakamo, da jajca nekoliko zakrknejo, nato pa jih s kuhalnico dobro premešamo in mešamo dokler niso pečena.

Pečena umešana jajca s čebulo in šparglji serviramo na krožniku in jih dodamo poljubno zelenjavo (npr. paradižnik) in seveda kruh. Odličen je čebulni kruh z jogurtom ali pirin kruh s kefirjem.

Ljubitelje jedi z jajci vabim, da poskusijo tudi:

Dober tek!

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor