Ovseni puding z banano in datlji
Print Friendly, PDF & Email

Ovseni puding z banano in datlji je ideja za odličen, sladek zajtrk, sestavljen iz ovsenih kosmičev, banane, datljev in mleka. Uporabimo lahko običajno kravje mleko ali pa rastlinski napitek in dobimo vegansko različico. Pudingu dodamo banano in datlje, ki poskrbijo za naravno sladek okus, tako da dodatna sladila niso potrebna, razen če tako želimo. Pomembno je, da ovsene kosmiče prej namočimo, da so lažje prebavljivi in tudi hitreje kuhani. Ker je ovseni puding podoben običajnemu pudingu, bo jed všeč tudi otrokom, primerna pa je tudi za dojenčke, ki jim uvajamo gosto hrano.

Pripomočki za ovseni puding z banano in datlji:

  • skledica za namakanje ovsenih kosmičev
  • žlica
  • manjša skodelica za namakanje datljev
  • cedilo
  • kozica za kuhanje
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • deska za rezanje
  • nož

Sestavine za ovseni puding z banano in datlji:

za 2 osebi:

  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 4 datlji
  • približno 3,5 dl vode
  • 4 dl mleka ali ovsenega napitka (lahko uporabimo tudi drug rastlinski napitek)
  • 1 banana
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1 ščep soli

Postopek za ovseni puding z banano in datlji:

Ovseni puding z banano in datlji pripravimo tako, da najprej čez noč namočimo ovsene kosmiče. 100 g ovsenih kosmičev nasujemo v skledico in jih prelijemo s hladno vodo. Premešamo in vodo previdno odlijemo, nato pa dolijemo novo. To nekajkrat ponovimo, nato pa pustimo ovsene kosmiče v vodi stati čez noč. Ker se bodo povečali, mora biti skledica dovolj velika in tudi vode mora biti približno še enkrat več (za navedeno količino ovsenih kosmičev okoli 3 dl).

Namočimo tudi datlje, ki jih sicer ni potrebno namakati tako dolgo kot kosmiče, a je najenostavneje, da vse pripravimo zvečer, zjutraj pa že lahko začnemo kuhati zajtrk. Datlje narežemo na 4 koščke in jim po potrebi odstranimo koščico, potem pa jih damo v skodelico in prilijemo toliko vode, da so pokriti (približno 0,5 dl).

Naslednji dan se lotimo priprave ovsenega pudinga z banano in datlji. V kozico nalijemo 4 dl mleka ali ovsenega napitka in jo postavimo na štedilnik. Ovsene kosmiče precedimo skozi cedilo, da voda odteče in jih vsujemo v kozico. Kuhamo približno 10 minut.

Nato h kosmičem dodamo datlje in banano. Datlje preprosto z vodo vred vlijemo v kozico s kosmiči, banano pa olupimo, narežemo ali nalomimo na koščke in jo prav tako dodamo.

K ovsenemu pudingu dodamo še pol žličke cimeta in ščep soli, nato pa vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in kuhamo še minutko ali dve. Tudi po mešanju s paličnim mešalnikom bodo v pudingu ostale manjše grudice.

Dobili smo gostejšo zmes, podobno običajnemu pudingu. Banana, datlji in cimet ji dajejo čudovit, naravno sladek okus, ki ga poudarja ščepec soli. Ker je jed hranljiva in ne vsebuje dodanega sladkorja, temveč veliko koristnih sestavin, je idealna tudi za otroke. Všeč jim bo, da zgleda kot pravi puding.

Postrežemo ga v skledice, posujemo s cimetom in dodamo kakšen kolobarček banane.

Uživajte v slastnem okusu!

Za zajtrk pa si lahko pripravite tudi mlečno kašo kot iz otroštva, jajce na potičko, jajčni namaz s parmezanom, kremni tunin namaz, obrnjene palačinke z banano in Nutelo ali ajdove in koruzne žgance z doma pripravljeno belo kavo.

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.6]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor