Nočni črni kruh
Nočni črni kruh je enostaven za pripraviti in ga priporočam vsem začetnikom peke kruha, da se prepričajo, kako enostavno ga je narediti in tudi časa za pripravo bodo porabili malo, le čas mu moramo dati, da vzhaja 10 do 16 ur.
Črni kruh priporočajo zdravstveni delavci za zdravo prehrano, ker ga počasneje prebavimo in smo zato dalj čas siti, posebej pa ga priporočajo ljudem z diabetesom.
Pripomočki za peko nočnega črnega kruha:
- pečica
- litoželezen lonec s pokrovko, jenska posoda s pokrovko ali drugačna posoda, ki jo lahko damo v pečico
Sestavine za nočni črni kruh:
Za približno 1 kg nočnega črnega kruha:
- 650 g pšenične moke tip 1100 (od tega 50 g za posipanje pri oblikovanju hlebčka)
- 15 g morske soli
- 1 vrečka suhega kvasa
- 600 ml mlačne vode
Postopek priprave nočnega črnega kruha:
Od moke najprej shranimo 50 g moke, da jo bomo imeli za oblikovanja hlebčka, ko ga bomo oblikovali.
V posodo nato odtehtamo vse suhe sestavine: moko, sol in kvas ter vse sestavine najprej na suho pomešamo, sestavine damo v večjo skledo, ker bo testo preko noči zelo naraslo, in zalijemo z mlačno vodo.
S kuhalnico sestavine dobro premešamo, testo mora biti mokro, kuhalnico odstranimo ter posodo pokrijemo s pokrovom ali z mokrim prtičkom, da se testo za kruh ne izsuši; tako testo pustimo vzhajati v hladni shrambi ali pa v hladilniku. Naslednji dan ali po 10 urah in več pogledamo, kako testo za nočni črni kruh vzhaja, v testu vidimo veliko zračnih mehurčkov, ki zagotavljajo rahlost kruha.
Delovno površino potrosimo z moko in nanjo damo testo iz posode, testo je zelo mehko, zato si pomagamo z lopatico ali kuhalnico, da iz strani pobiramo testo in ga prevzdignemo ter potisnemo proti sredini. Tako nadaljujemo, da pridemo okrog in oblikujemo hlebček.
Sedaj hlebček iz testa prestavimo na peki papir, pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati 30 minut. Takrat nastavimo navadno pečico na 250 °C in vanjo damo segrevati litoželezen lonec s pokrovko tudi za 30 minut.
Po 30 minutah vzamemo vroč lonec iz pečice, ga odkrijemo in hitro položimo hlebček črnega kruha s peki papirjem vred v lonec, pokrijemo in damo nazaj v pečico. Temperaturo znižamo na 230 °C in nočni črni kruh pečemo 30 minut.
Nato lonec odkrijemo in kruh pečemo še 10 do 15 minut, da se skorjica zapeče po naši želji.
Tako pečen kruh prestavimo na podstavek za ohlajanje, pokrijemo s prtičkom in pustimo, da se ohladi.
Ohlajen kruh narežemo na rezine in ponudimo zraven enolončnic, golažev, namazov …
Če pade kruhek ti na tla, skloni se, poberi in poljubi ga. (Pregovor iz moje mladosti.) Lučka Glaser
Danes pa vam predstavljam še ostale moje domače kruhe:
- Bel kruh z drožmi.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovseni kruh s kvasno emulzijo.
- Črni kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečni bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
hello
Ker nimam takih posod, recept paaaa se mi zdi simpatićen, me martra firbec, če bi kruh uspel tudi v navadnem pekaču????
Načeloma ga lahko spečete tudi v navadnem pekaču. Če pa imate kakšen višji pekač in v prvem delu pokrijete z npr. folijo, bo tudi ok. Če boste pekli odkritega predlagam le, da pečete na nižji temperaturi, da se ne bo preveč zapekel, saj bo odkrit. Lp
Hvala za odgovor