Piščančja obara po moje
Piščančja obara po moje je prijetnega okusa, saj vsebuje veliko zelenjave, ki je lahko sveža ali zamrznjena. Vsekakor pa je zelo pomembna glavna sestavina tudi piščančje meso, ki da obari aromo in okus, da pa je piščančja obara še bolj nasitna in bogata, ji zakuhamo še polnozrnate vodne žličnike.
Tako pripravljena piščančja obara je priporočena jed tudi za sladkorne bolnike, ker vsebuje piščančje meso in veliko zelenjave.
Piščančja obara po moje – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Piščančja obara po moje – sestavine
Za 8 – 10 obrokov:
- 1200 g piščančjega mesa s kožo in kostmi
- 200 g korenja
- 300 g jedilnih bučk ( cukete, muškatne…)
- 300 g stročjega ali navadnega graha
- 300 g česnovih pskov
- 200 g paprike
- 300 g stročjega fižola
- 4 l vode
- morska sol po okusu
Za polnozrnate vodne žličnike:
- 350 g pšenične polnozrnate moke
- 2 jajca
- 200 ml mleka
- 5 g morske soli
Piščančja obara po moje – postopek
Najprej pregledamo piščančje meso, da je čisto, meso s kožo in kostmi naložimo v lonec in ga zalijemo z 2 litroma hladne vode, da je meso prekrito z vodo, ki jo solimo. Pokrito posodo pristavimo na štedilnik in počakamo, da zavre, nato na zmerni temperaturi kuhamo okoli 20 – 30 minut.
Med tem časom, ko se meso kuha, pripravimo maso za žličnike, v skledo damo mleko, jajci, sol ter moko, vse sestavine umešamo v gosto maso, ki jo pustimo počivati v hladilniku do uporabe.
Vso zelenjavo očistimo in narežemo na manjše kose od 1 – 2 cm, da so koščki primerni za en grižljaj in jo damo v lonec. Če pa imamo določeno zelenjavo že pripravljeno in zamrznjeno, uporabimo to in je pred uporabo ne odtajamo. Zalijemo z 2 litroma vode, postavimo na štedilnik in ko zavre, kuhamo približno 10 minut.
Kuhano piščančje meso vzamemo iz vode (vode ne zavržemo) in pustimo, da se rahlo ohladi, nato mesu odstranimo kožo in kosti, meso pa narežemo na manjše kose v velikosti enega grižljaja.
Med tem časom se je zelenjavna delno skuhala, nato dodamo zelenjavi še tekočino, v kateri se je kuhalo meso.
Ko vse skupaj zavre nazaj, zakuhamo še žličnike in kuhamo še 10 minut.
Nato dodamo še razkoščičeno piščančje meso in ga umešamo v piščančjo obaro, solimo po okusu in okusno kosilo je pripravljeno.
Najbolje je ponuditi še vročo, če pa smo je skuhali za več dni, jo na sobni temperaturi ohladimo, nato pa v pokriti posodi hranimo v hladilniku, kjer počaka do 3 dni. Če smo jo skuhali za večkrat, jo pogrevamo samo toliko, kolikor jo bomo določen dan potrebovali.
Piščančja obara po moje je pripravljena, da jo z veseljem uživamo. Lučka Glaser
Ob piščančji obari po moje, pa ponudimo domač kruh
- Čemažev polnozrnati kruh.
- Polnozrnat kruh z dodano moko leskovih mačic.
- Rahel polnozrnati kruh, ki se ne drobi.
- Rahle polnozrnate bige brez gnetenja.
- Nočni polnozrnat kruh z bučnimi semeni.
- Nočni kruh iz polnozrnate in črne moke.
- Nočni črni kruh.
- Kvas za vedno (droži) in pirin polnozrnat kruh.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.