Piščančji zrezki v naravni omaki s pirejem
Enostavna, a zelo dobra naravna omaka. Meni najljubša s piščancem in s prilogo pire krompirja. Seveda lahko po želji zamenjate piščanca tudi s kakšnim drugim mesom. V omaki pa zelo dobro izpadejo tudi gobe, tako da pridejo tudi ljubitelji gob na svoj račun.
Piščančji zrezki v naravni omaki s pirejem – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- ponev (vok)
- posoda za kuhanje krompirja
- manjši krožnik
- metlica za mešanje
- plastična posodica
Piščančji zrezki v naravni omaki s pirejem – sestavine
Za 2 osebi:
Za omako:
- olivno olje
- 1 čebulo
- 1 strok česna
- dve zvrhani žlici pšenične/pirine moke
- sol
- vegeta
- ščepec bazilike
- ščepec peteršilja
- 2 kocki jušne osnove
- 200 g piščanca (lahko tudi več)
Za pire:
- 4-5 krompirjev
- sol
- žlico margarine
- malo mleka
Piščančji zrezki v naravni omaki s pirejem – postopek:
Najprej olupimo krompir in ga narežemo na majhne kocke. Vode dodamo toliko da pokrijemo krompir, solimo (1 čajna žlička soli) in damo kuhati.
Nato v ponev nalijemo malo olivnega olja. Zrezke (lahko narežemo tudi na kocke) začinimo (vegeta in sol).
Ko se olje segreje, jih postavimo v ponev in popečemo na obeh straneh.
Med tem ko se meso peče, sesekljamo čebulo in česen na majhne koščke.
Ko je meso pečeno ga prestavimo na krožnik in v ponev stresemo najprej čebulo. Če ugotovimo da je olja bolj malo, ga še malo dodamo.
Čebulo prepražimo in ji dodamo česen, ščepec peteršilja in ščepec bazilike in zmešamo. V kolikor bi želeli omako z gobami (količino prilagodite svojim željam) jih dodate v tem koraku.
Dodamo malo vode in pustimo da se kuha.
V plastični posodi zmešamo približno pol litra vode z moko,
nato jo vlijemo v ponev in zmešamo.
Med tem je krompir najbrž že zavrel, zmanjšamo ogenj in pustimo da se kuha, še približno 20 min. Najbolje, da ga proti koncu poskusite, če je že kuhan.
V našo omako dodamo približno pol litra vode, da razredčimo trenutno dokaj gosto omako in mešamo. Vodo lahko dodate po svojem okusu, odvisno kako gosto omako imate radi. Nato v zmes dodamo še jušne kocke zmešamo, pustimo da se kuha nekje 10 minut in dodamo še piščančje zrezke. Tako je naša omaka končana.
Krompirju odlijemo vodo in ga zmečkamo, dodamo margarino in ponovno zmečkamo. Na koncu dodamo še malo mleka in z žlico zmešamo.
Serviramo oboje skupaj. Obrok je za 2 osebi, a je količinsko omake kar veliko tako, da lahko po potrebi dodate večjo količino mesa in krompirja in imate za več oseb.
Dober tek 🙂